Гаф в Турция: Ердоган не предвиди стол за председателя на ЕК

21:00, 07 апр 21 / Свят 25 3773 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Унизителен протоколен гаф се разигра на срещата между турския президент Реджеп Ердоган и председателите на Европейския съвет и Европейската комисия - Шарл Мишел и Урсула фон дер Лайен. 

На среща турският президент отказа да седне до Фон дер Лайен като равна по ранг.

Служителите на Ердоган бяха предвидили единствено две кресла, на които, след кратък момент за снимки, седнаха Ердоган и Шарл Мишел. Видимо обърканата и раздразнена Урсула фон дер Лайен се настани на близкия диван. Срещу нея като равен седна външният министър на Турция Мевлют Чавушоглу. По протокол Фон дер Лайен и Ердоган са еднакви по ранг.

Наблюдатели коментират, че създалата се ситуация е допълнителен щрих към решението на Турция да се оттегли от Истанбулската конвенция. Срещата между лидерите беше именно за обсъждане на правата на жените.

Протести в Турция в защита на Истанбулската конвенция

Нито Фон дер Лайен, нито Мишел коментираха протоколния гаф по време на пресконференцията след срещата. „Изключително съм притеснена, че Турция се оттегля от Истанбулската конвенция. Тя цели да защити деца и жени от насилие“, каза Урсула фон дер Лайен в изявлението си.

Официалните видеоклипове, публикувани от турската власт след срещата, спестяват този унизителен протоколен гаф, като клиповете свършват до момента преди официалните лица да заемат позициите си.

Гаф или капан?

Според екипа на Шарл Мишел всичко е протекло според протокола, тъй като председателят на Съвета на ЕС е най-високо в дипломатическата йерархия. Но държанието на Ердоган предизвика редица коментари от високопоставени лица в Европейската комисия и институции.

Според главния говорител на Комисията Ерик Мамбер тя е трябвало да заеме абсолютно същото място като председателя на Европейския съвет и турския президент. Европейската комисия възразява срещу пренебрежително отношение към председателя на институцията в Анкара, каза още говорителят. И подчерта, че Фон дер Лайен е можела да напусне срещата, но е преценила да остане и е участвала пълноценно в последвалия разговор. 

Той заяви, че Комисията ще вземе мерки подобен случай да не се повтаря. Мамбер отказа да коментира поведението на Мишел. По думите му обаче турската страна не е поднесла извинение, предаде „Politico“, цитиран от Mediapool.bg

ЕП призова България и още шест страни да ратифицират Истанбулската конвенция

Групата на ЕНП в Европейския парламент също осъди случилото се. „Някой трябва да се засрами от липсата на подходящо място. Жените заслужават същото признание като колегите им мъже“, написа групата в Twitter.

Според някои мнения Ердоган е заложил политически капан, в който лидерите на ЕС са паднали, с цел Съюзът да изглежда геополитически наивен, докато търси по-сериозно признание на международната сцена. Други посочват множество предишни примери за това как турският президент разпределя местата, когато има повече от един гост.

Не това не беше случайно, това бе умишлено“, коментира евродепутат от групата на либералите, която извади стари снимки, на които се вижда как Ердоган е седнал наравно с двама председатели на ЕС.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама