Разговори между Борисов и Трифонов не е имало

08:56, 08 апр 21 / Политика 25 3388 Шрифт:
Василена Йорданова Автор: Василена Йорданова

Имало ли е разговори между ГЕРБ и „Има такъв народ“ след края на изборите? Според вицепремиера Томислав Дончев - не.

„Не знам да е имало разговори и срещи с „Има такъв народ“. Не мисля, че лидерите на двете партии (ГЕРБ и „Има такъв народ”) са се чули“, заяви вицепремиерът.

За възможна коалиция между първата и втората политическа сила след вота в неделя заговори премиерът Бойко Борисов. Още в нощта на изборите той призова „милите опоненти“ за обединение в името на стабилността под формата на експертен кабинет. Няколко дни по-късно Борисов щедро предложи подкрепа за кабинет на Трифонов с „десет дежурни депутата“, ако не му достигнат за формиране на мнозинство. Изглежда от ГЕРБ са склонни и на още отсъпки, включително Бойко Борисов да не е премиер.

Борисов: Слави да поеме отговорност или да свикаме Велико народно събрание

„В една нормална политическа среда комуникация трябва да има между всички. Политиката не е надвикване. Непоискани дарове не трябва да се носят - ако някой не иска нашата подкрепа, няма да я получи. Това беше жест, знак в посока усилията България да има стабилно, легитимно правителство, с ясна парламентарна подкрепа. Моля, да не се чете като някакъв вид следизборно съглашение, коалиция или нещо подобно“, каза Дончев в ефира на Нова телевизия.

Относно промени в Конституцията вицепремиерът обяви, че разговори могат да водят с всички. Според него политически сили не бива да изглеждат като разсърдени деца, които не могат да възпроизведат нищо. „Всеки е отишъл в парламента с различен мандат, но целта на хората е да са пратили някой да свърши някаква конкретна работа“, допълни той.

Слави Трифонов проговори: Следваме Конституцията

Подкрепа и за Слави като премиер

ГЕРБ би подкрепила Слави Трифонов като премиер, тъй за Борисов не било самоцел да бъде министър-председател. „Имаме 5 души, които могат да заемат поста, те са били в общественото пространство...Нормално е лидерът на спечелилата партия да бъде премиер, но в момента не се намираме в нормална ситуация“, коментира Тома Биков в ефира на БНТ.

По думите му ГЕРБимат готовност да предложат състав на политически кабинет, както и на експертен. ПАртията е готова да бъде и опозиция в следващия парламент.

ГЕРБ ще предложат друг премиер

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама