Големите кавички на седмицата (5 - 9 април)

13:00, 10 апр 21 / Големите кавички 25 4513 Шрифт:
Василена Йорданова Автор: Василена Йорданова

Казаното отлита, написаното остава. Подбрахме най-интересните, колоритни и запомнящи се цитати от изминалата седмица.

Големите кавички на седмицата (22 - 26 март)

Политическата кариера на Борисов приключи. Останалото е агония. Колкото по-продължителна е, толкова по-жалка ще бъде. Обществото в България няма нужда от това Борисов да е действащ политик“, заяви социологът Цветозар Томов, бивш член на Централната избирателна комисия, в ефира на БНР. 

По думите му изявлението на премиера Бойко Борисов е призив всички да се присъединят към статуквото. Според него при създалата се ситуация изходите са два - тройна коалиция между ГЕРБ, БСП и ДПС или създаването на правителство с мандата на „Има такъв народ“. 

Това е единственият шанс на Борисов да състави кабинет. Такъв кабинет българският народ не иска и ако бъде съставен, на следващите избори избирателите ще накажат и трите формации. Но те имат легитимната възможност да обявят такъв съюз. Какви са шансовете за нещо такова, зависи от интересите на политическите играчи от тези три партии да останат във властта“, посочи той. 

При втория вариант може да има коалиция между „Има такъв народ“, „Демократична България“ и „Изправи се! Мутри вън!“. Цветозар Томов е на мнение, че партията на Слави Трифонов трябва да се опита да състави правителство, защото сме в пандемия. При настоящото изборно законодателство изборите няма да бъдат честни, а трябва да се вземат и мерки срещу икономическата криза.

Борисов и партия ГЕРБ са излишни като партньори в едно такова действие, те само пречат. Това трябва да се случи, но без тях“, изтъкна Томов, като подчерта, че ако хората се почувстват излъгани от новите субекти в парламента, те ще излязат на улицата още през лятото.

ГЕРБ наистина са партия-вампир. Граф Дракула на прехода. Който се появи в тяхната орбита бива изсмукан и после захвърлен на политическото бунище. Почвайки от РЗС, Реформаторския блок, АБВ, стигайки до ВМРО, Воля и НФСБ. Това е партия-хищник, която живее с труповете на други партии“. Това написа в своя Facebook профил Александър Симов от БСП.

Той изрази радостта си от това, че е доживял момента, в който вероятно ще останат без жертви. 

„Обединени патриоти“ загубиха 250 000 гласа. Едните решиха да отстрелят другите в навечерието на изборите и накрая провалиха себе си, умряха от рикошетСтреляха в мъглата, умряха от рикошета“. Това заяви министърът на околната среда и водите Емил Димитров.

„Много ме е яд, защото 5 години съм дал на парламента, една година бях министър, принудих се да ме нападат и свои, и чужди. Изкарах мандата, това, за което отидох, съм много доволен. Като цяло съм изпълнил всичко, не дължа на никому нищо, мога да си взема шапката и да си отида спокойно“, сподели Димитров.

Ако предложението на Борисов да подкрепи правителство с мандат на Слави Трифонов беше искрено, нямаше да го направи публично. Публично се прави, за да ги унижи. Това коментира политологът Андрей Райчев.

„Борисов ще подкрепи всичко - и магаре да сложат, ще каже „Давайте“. За да покаже, че е управлявал добре и че те не могат на негово място и да се върне евнтуално, но той не мисли за връщане в момента“, заяви политологът.

По думите му не може да се управлява, ако няма разбирателство, а в момента такова няма. „Трябва да мислим по-широко, не мисля, че някой го прави. Борисов се държи високомерно и няма парламентарна сила да управлява. Трифонов, „Изправи се. Мутри вън“ и демократите - представете си да се договорят нещо, те трябва да се допитват не тримата, а петимата. Представете си Слави как седи и преговаря с петима, той с един не може. И след като се договорят, трябва да идат да питат Нинова или Борисов за подкрепа. Как се управлява така?“, добави Райчев

Според него вървим към предсрочни избори заради многото „мъжаги“ в политиката. „Това са Борисов, Радев, Гешев, Трифонов. Твърде много лични битки, а в политиката трябват идейни“, каза още Райчев.

„Народът вече не гласува за хора, които го превъзхождат - професори, академици, царе, а за такива като тях – един от нас, Бареков, Трифонов, Борисов“, смята още той. 

Ако се наложи, ще се жертвам да стана министър. Това обяви съпредседателят на коалицията „Изправи се!Мутри вън!“ адвокат Николай Хаджигенов.

„В политическия смисъл на думата управлението на ГЕРБ е политическа кретения...Готови сме да направим всичко, за да приключим ГЕРБ и герберщината и да започнем да градим. Ние ще платим цената си. И ако трябва някой от нас да пострада т.е. да бъде министър ние ще дадем такъв човек - ще го пожертваме. Ако трябва да подкрепим правителство, за да се случат нещата както трябва, ние ще го направим“, заяви той.

Попитан дали би се пожертвал да стане министър, Хаджигенов отговори: „Ако се наложи - да. Каквото се наложи, в рамките на моите компетентности, защото идеята за политик пенкелер не ме привлича“.

„Новият проект за Конституция на президента ще го науча наизуст. На ГЕРБ проекта го прочетох повърхностно, но този ще го науча наизуст и ще го подкрепя, ако наистина помага на българите да заживеят по-добре“. Това заяви лидерът на ПП „Воля“ Веселин Марешки. 

Излизам чист и неопетнен от мандата в парламента. Не съм откраднал един лев от българския народ и заявявам това гордо. Аз си представям политиката и политиците малко по-различно от това да се плезя и да съм татуиран от горе до долу“, заяви той.

„Няма да излизам от политиката и давам един ден на втория (Слави Трифонов - бел.ред.), който ще прави правителство, защото първият в лицето на Бойко Борисов явно няма да успее да направи кабинет. Ако вторият в парламента, още на първия ден не приеме субсидия от един лев и мажоритарни избори, аз ще отида и ще му кажа, че не е мъж, а поредният утьо, който подлъга българите и ги лъже. В момента те могат да изпълнят всичко от референдума, на който аз също гласувах за. Имат огромна подкрепа за това. Ако не го направят, значи са утьовци“, коментира Марешки.

В политиката математическите сметки не са точно като в учебника по алгебра. Също така трябва да се има предвид, че в политиката има нещо от играта на покер и от играта на карти, не е прието да пускаш карта, преди да ти е дошъл редът. Някои смятат, че са се изстреляли като с катапулт във върховете на политиката. Това е измамно усещане. Също така е измамно е усещането, че ние сме дошли, за да разрушим всички правила в политиката“. Това коментира лидерът на „Движение 21“ Татяна Дончева по повод първия разрив в коалицията „Изправи се! Мутри вън!“.

ГЕРБ и нейният лидер си има групички във всяка една потенциална група в парламента. Партията на Борисов се е погрижила особени и зависими хора да има навсякъде“, каза още Дончева, но избегна отговора на въпроса дали Хаджигенов или други представители на Изправи се!“, са троянския кон“, който ще всява раздорите и работят срещу коалицията и парламентарната група.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама