ГЕРБ оставя плана за възстановяване на следващия кабинет

15:00, 09 апр 21 / Новият парламент 25 3278 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Вицепремиерът по икономическите въпроси Томислав Дончев обяви, че няма да внася за приемане от правителството Националния план за възстановяване и устойчивост на България, а ще остави това да стори следващият състав на Министерския съвет. Той съобщи това по време на кръгла маса за бъдещето на страната, организирана от коалицията „За зелен рестарт“.

Първоначалният вариант на плана, за чието прилагане страната ни очаква чисти грантове за 12 млрд. лв., но може да увеличи финансирането до 60 млрд. лв. и трябва да договори проектите до 2023 г., бе силно разкритикуван от браншовите организации. Много от тях смятаха, че в него се залага просто харчене на парите, а липсват иновации и сериозни стимули за икономически растеж. След ревизия бе изготвен втори проект, в който имаше разместване на планираните средства по приоритетните оси и малко повече иновации, но според експерти отново надделява консуматорството.

Разговори между Борисов и Трифонов не е имало

Българският проектоплан за възстановяване и устойчивост трябва да бъде предаден в Европейската комисия за одобрение до края на април, за да може, както смята Брюксел финансирането да започне изплащането на средствата през септември, за да се задвижи възможно най-бързо икономиката на отделните членки и на Евросъюза като цяло.

Според Дончев няма да има нужда от ревизия на документа. По думите му обаче в момента се работи по версия 3.0, която е в почти пълна степен на техническа готовност с предварителна оценка на въздействието и в голяма степен е съгласувана и договорена с ЕК, пише Mediapool.bg.

„Аз бих имал законовото основание да внеса предложение на Министерския съвет, той да приеме тази версия на плана, след което той да бъде изпратен официално на ЕК. Не съм го направил по една проста причина - не считам, че това е почтено. Това е план, който ще се реализира следващите 5-6 години и не е редно едно правителство на края на мандата си да внася плана, макар че той не е правен само от правителството, а в режим на широки обществени консултации“, каза вицепремиерът.

В 12 без 5: Правителството отлага с 10 години приходите от концесията на летище София

По думите му ГЕРБ ще остави следващото правителство да направи необходимите редакции или ако счита за необходимо, да разработи нов план. „Говорил съм с представители на ЕК, те са в състояние да проявят известно разбиране и да удължат крайния срок, за да може следващото правителство да внесе такъв план, какъвто счита за добре. Лично аз считам, че планът отразява необходимия баланс от нуждите на всички сектори в страната, необходимият микс от политики, които да доведат до амбициозните цели, които сме си поставили на европейско и на национално ниво“, каза още Дончев.

Изявлението му идва два дни след като правителството, въпреки настояванията на опозицията да изчака новия кабинет, одобри анекс към концесионния договор за летище София, който ще позволи на „СофКънеткт“ да не плаща възнаграждение на държавата в първите десет години или докато аеропортът възстанови дейността си на нивото от преди пандемията. Също така концесионерът на летище Горна Оряховица – свързаната с Румен Гайтански-Вълка „Гражданско летище Горна Оряховица“, получи правото да отложи изпълнението на инвестициите, които трябваше да направи до юли 2020 г. - тоест пандемията от коронавируса е засегнала в малка степен бизнес намеренията на дружеството.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама