COVID-19 по света: СЗО не препоръчва имунизиране с две различни ваксини

09:30, 10 апр 21 25 3517 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Световната здравна организация (СЗО) не препоръчва имунизирането срещу COVID-19 с две различни ваксини, когато се изискват две дози, предаде ДПА.
Говорителката на организацията Маргарет Харис каза вчера, че няма достатъчно данни за възможните рискове при поставяне на първа доза от ваксната на „AstrsZeneca“ и втора - от препарат на друга компания.

Quote Icon Без достатъчно данни за възможните рискове не би трябвало да се извършва втора ваксинация с различна ваксина, каза председателят на германската Фондация за защита на пациентите Ойген Бриш.

В изказването си Харис се позова на предварителна препоръка на експертна консултантска група от февруари. Според препоръката засега и двете дози трябва да са от една и съща ваксина, предаде БТА.

България иска от ЕС единно решение за ваксината на „AstraZeneca“

В Германия има известен натиск да се прибегне до точно такава кръстосана ваксинация, тъй като хората под 60 години вече не се имунизират с „AstrsZeneca“ поради риска от образуване на кръвни съсиреци. Според здравния министър Йенс Шпан обаче на 2,2 милиона германци на възраст под 60 години вече е поставена първа доза от този препарат и въпросът сега е как тези хора ще получат пълна ваксинационна защита, за каквато е нужна втора доза.

ЕМА: Има връзка между ваксината на „AstraZeneca“ и тромбозите

Постоянната комисия за ваксинацията (Stiko) препоръчва на хората, на които вече е поставена първа доза от ваксината на „AstrsZeneca“, да се поставя втора доза от ваксина на базата на информационна РНК - на „Pfizer/ BioNTech“ или „Moderna“, 12 седмици след първата. Решение за това обаче все още не е взето.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама