Китай глоби „Алибаба“ с над 2 млрд. долара

14:05, 10 апр 21 / Свят 25 2542 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Китайските регулатори глобиха технологичния гигант „Алибаба“ с 2,78 милиарда долара заради злоупотреба с господстващо пазарно положение, предaде „Guardian“, позовавайки се на китайски медии. Сумата се равнява на 4% от продажбите на компанията за 2019 г.

Малко след обявяването на решението „Алибаба“ публикува изявление, в което обеща да направи промени, за да защити лоялната конкуренция. Компанията добави, че ще проведе конферентен разговор с инвеститорите в понеделник, за да обсъди своите планове за дългосрочното развитие на бизнеса.

В края на октомври миналата година съоснователят на компанията Джак Ма остро разкритикува финансовата регулаторна система на Китай, като я нарече изостанала във времето и я сравни с управлението на заложна къща.

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Агенция „Синхуа“ заяви, че държавната администрация за регулиране на пазара е определила глобата след приключване на разследване срещу „Алибаба“. То започна през декември във връзка с политиката на компанията. Тя изисква от бизнес партньорите, избрали да работят с нея, да избягват да работят с конкурентите ѝ, предаде „Сега“.

"Алибаба" спонсорира китайския женски футбол със 145 млн. долара

Гигантите в електронната търговия „Алибаба“ и JD.com, заедно с най-голямата интернет компания в Азия „Tencent“, станаха изключително влиятелни на фона на ограниченията на китайското правителство, насочени към големите американски конкуренти на вътрешния пазар.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама