„Да не си преписват заслугите“: България ще получи 2,7 млн. ваксини на „Pfizer“

13:05, 11 апр 21 25 2979 Шрифт:
Ирина Иванова Автор: Ирина Иванова

В последните си дни като министър-председател Бойко Борисов отново пое на обичайната си обиколка из страната. 

Този път посети село Тополово, от където реши да се похвали, че е договорил до средата на юни в България да бъдат доставени  2,7 млн. ваксини от „Pfizer/BioNTech“, „защото знаете, че с „AstraZeneca“ станаха някои проблеми..“

Има връзка между ваксината на „AstraZeneca“ и тромбозите

„В петък благодарение на европейската солидарност и с нашите бързи и дипломатични действия успяхме да осигурим 2,7 милиона дози от ваксината на „Pfizer“ да бъдат доставени в България през следващите два месеца. Хората могат да бъдат спокойни, че имунизацията ще върви с пълна сила. Казвам го още веднъж, защото всичко е договорено, да не дойде после някой да си приписва заслуги, че видите ли нещо е направено“, подчерта Борисов по време на живото си включване във Facebook. 

По думите му сега предстои да бъдат уточнени и доставките на дозите от ваксината по седмици, както и разпределението към личните лекари. Той изрази увереността си, че през май ваксинираните ще станат над 3 милиона и заедно с оздравелите ще създадат колективен имунитет.

Премиерът побърза да защити избора на страната ни да поръча  2 млн. дози ваксини на „Johnson&Johnson“ като заяви, че в момента има „страшна търговска война“ и затова се чуват „неприятни коментари“ за нея. 

Той визираше изследването на Европейската агенция по лекарствата относно съмненията, че ваксината има връзка с образуването на кръвни съсиреци. Преди дни бе обявено, че има подозрения, че препаратът е причинил кръвосъсирване при трима души от близо 5 млн. имунизации по света.

Министър-председателят обърна внимание, че и към момента борбата със заразата продължава и вече тече подготовка на европейско ниво относно ваксинирането през следващата година, но вече при по-високи цени. По тази причина според премиера в новите бюджети би следвало да се залагат и по-големи буфери за ваксини. 

Малко по-късно той се отби и до Мулдавския манастир „Света Петка“, където обяви и още една новина - обмисля се разхлабване на още от противоепидемичните мерки. Той отбеляза, че се забелязва спад в заболеваемостта.

„На дансинга танцува мъж и пръска Covid като дъжд“ е положението

„Това е добра индикация, че мерките работят и ако продължава тази тенденция, обсъждаме разхлабването и на други мерки“, заяви здравният министър Костадин Ангелов, който също беше с него. Според премиера Борисов е добре да се обмислят и възможностите за връщане на публика по стадионите.

Припомняме, че първоначалната стратегия на Брюксел бе разпределението на поръчаните от ЕС ваксини да се извършва по квоти, съответстващи на населението на държавите. Но някои страни, включително България, се отказаха от част от ваксините, които им се полагат. Причината вероятно е била страхът от нагласите на населението към имунизацията или сложността на тяхното съхранение. 

Борисов настоя за пропорционално разпределение на ваксините и пред Евросъвета

Така първоначално страната ни сама избираше по колко и от кои препарати иска да получи и се съгласи да прояви солидарност, като разреши част от полагащите ѝ се количества да отидат за други държави. Проблемът обаче настъпи когато се оказа, че фирмите (една от които е „AstraZeneca“), от които България е поръчала най-много ваксини, не могат да доставят и половината от обещаните количества. Така се стигна отново до разговори с Европейския съвет и молба на страната ни за отпускане на ваксини като европейска солидарност.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама