Заявката на Нинова за подкрепа на Слави Трифонов е непремерена

15:50, 11 апр 21 / Новият парламент 25 2391 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Заявката за подкрепа за правителство на Слави Трифонов е непремерена. Трябва да запазим достойнство, като заявим политическите темели, които за нас са важни... Всички сега бягат от отговорността кой ще е виновен за най-вероятните бързи предсрочни избори. Отговорността се носи пропорционално на изборния резултат. Това заяви Крум Зарков, член на Изпълнителното бюро на БСП в оставка.

Припомняме, че вчера лидерът на БСП Корнелия Нинова обяви, че, ако Слави Трифонов предложи кабинет и му е необходима подкрепата на партията, те ще я дадат. Тя поясни, че това не означава, че предлага коалиция.

След лошите изборни резултати цялото Изпълнително бюро на левицата подаде оставка, но не и председателят. Тогава Нинова призна, че отстраняването ѝ като лидер на партията е било поискано от двама членове на бюрото, но не назова от кои точно. 

„Тъй като политиците непрекъснато намират начин да се измъкват, да се снишават, да бягат от отговорност, заради това сме в такава ситуация и колкото и анализаторите да се опитват да редят ребуси, тя е политически невъзможна“, отбеляза Зарков в ефира на БНР. 

Снимка: БГНЕС

Той очерта три причини за резултатите от изборите за БСП: „Политическа, партийна и организационна. Основната политическа причина е в амбивалентното поведение към кандидатурата на президента Румен Радев. Трябваше да заявим еднозначно подкрепата си към него... Прекият избор на лидер на БСП е важна реформа, която извършихме. Но ние не станахме свидетели на консолидация, а на продължаващо разделение. Партията ни има необходимост от консолидация... БСП няма толкова нужда от лидер, колкото отново да заприлича на общност. Това важи и за България. Трябва ни ръководител, който да освободи потенциала на хората“.

По думите на Крум Зарков „оставката на Корнелия Нинова е персонална отговорност, но тя трябва да признае, че лидерският въпрос е отворен“.

Нинова не може да бъде сменена тук и сега, има процедури. Следователно е необходимо тя да разбере ситуацията, в която се намира. А дългогодишните ѝ критици да не се изкушават да търсят реванш веднага, а всички ние да заработим за консолидацията на партията, а не за допълнителното ѝ разединение. Трябва да възстановим колективния разум в партията и то още на Националния съвет“, подчерта той. 

Според него най-вероятно ще има предсрочни парламентарни избори.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама