Манолова готви комисия за ревизия на кабинета „Борисов“

17:20, 11 апр 21 / Новият парламент 25 3819 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

От коалицията „Изправи се! Мутри вън!“ са готови още в първия ден на парламента да внесат предложение за комисия по ревизия на кабинета на Бойко Борисов. Това заяви съпредседателят на формацията Мая Манолова в ефира БНР.

Тя отбеляза, че от коалицията са разговаряли с партията на Слави Трифонов „Има такъв народ“ и те са заявили подкрепата си за този проект. „Ще настояваме да има парламентарен контрол всеки ден на всеки един от министрите на Бойко Борисов. Първи в парламента ще извикаме финансовия министър“, закани се тя. 

ЦИК обяви новите 240 депутати в парламента

Партиите да спрат да гледат тънките си партийни сметки, хората очакват решения на проблемите. Влизаме в парламента не за да даваме министри и да правим кабинет. От „Изправи се! Мутри вън!“ сме парламентарната група на гражданите и нашите ангажименти, поети към хората, ще изпълняваме от първата секунда на влизането ни в парламента“, изтъкна Манолова. 

Снимка: БГНЕС

Ще настоявам парламентът да вземе решение и Планът за възстановяване и устойчивост да е внесен в срок. Това са първите 24 млрд. лв., които България чака от Европа. В последните дни чухме от правителството на Борисов намерение да не внесе плана. Това е наказателна акция срещу българския народ, а не срещу новите формации, които влязохме в парламента. Ако този план не бъде внесен до 30 април, България може да не получи чаканите милиарди в рамките на тази година“, обясни Манолова.

Тя заяви, че Томислав Дончев също ще бъде извикан за изслушване в парламента, за да обясни защо в плана са пропуснати туризмът и транспортът, както и защо иновациите се виждат само в създаването на агенция. 

Припомняме, че в петък вицепремиерът Томислав Дончев обяви, че няма да внася за приемане от правителството Националния план за възстановяване и устойчивост на България, а ще остави това да стори следващият състав на Министерския съвет. По него България трябва да усвои 12 млрд. лв. до 2026 г., а срокът за представянето му в ЕК е до 30 април 2021 г. Проектите по него трябва да бъдат договорени най-късно до 2023 г.

Манолова подчерта, че от формацията ще настояват добавката от 50 лв. за пенсионерите да бъде продължена поне до края на тази година. А от следващата година – преизчисление на всички пенсии, което да включи тези 50 лв. и още пари, съобщиха от пресцентъра на „Изправи се! Мутри вън!“. 

По думите ѝ от „Изправи се! Мутри вън!“ са готови и с промени в Закона за извънредното положение и ще настояват и да се преразгледа Законът за публичните предприятия.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама