„Демократична България“ има готовност да ѝ бъде връчен мандат

18:15, 11 апр 21 / Новият парламент 25 2268 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

В момента се борят две тенденции - кабинет без ГЕРБ или нови избори. Има рискове за държавата и при единия, и при другия вариант. Утре сме свикали заседание, за да обсъдим тези въпроси. В политиката има базови принцип, един от тях е, че подкрепата в политиката се търси, не се носи на тепсия, коментира Атанас Атанасов, съпредседател на „Демократична България“, в ефира на БНР. 

ЦИК обяви новите 240 депутати в парламента

Той посочи, че обединението има готовност да получи мандат. Според Изборния кодекс това може да стане, ако ГЕРБ и „Има такъв народ“ не успеят да съставят правителство и президентът избере „Демократична България“ да го стори. 

Снимка: БГНЕС

Въпрос на добра политическа воля е да се концентрира обществената подкрепа, която имат партиите на протеста, за да се получи мнозинство в парламента и съставяне на правителство. Основният въпрос, който трябва да бъде решен, е - ще се състави ли правителство, или ще се отиде на нови избори“, каза Атанасов. 

Има и един технически въпрос за решаване - цялото правителство на Борисов без един министър са избрани за народни представители, а според Конституцията това е несъвместимо. Съществува риск при гласуване в Народното събрание решенията да бъдат атакувани пред Конституционния съд. Министрите трябва да напуснат Народното събрание, рискуваме да влезем в конституционна криза“, отбеляза той. 

Кои ще бъдат депутатите в новия парламент (списък)

Според Атанасов е важно управлението на парите на гражданите, което е задължение на парламента, а не на премиера, както досега.

„Искаме да се изясни финансовото състояние на държавата. Важен проблем за решаване е здравната криза. Това са важни въпроси, които искат бързи решения“, добави още съпредседателят на обединението.

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Васил 20:42, 12 апр 21

Демократична България тотално се самозабравиха, както е пропускат на кое предпоследно място са в парламента, което показва, че имат съвсем малка подкрепа!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама