Интелектуалци настояват 45-ият парламент да положи клетва в старата сграда

12:00, 12 апр 21 / Новият парламент 25 2293 Шрифт:
Ирина Иванова Автор: Ирина Иванова

Тази седмица се очаква да бъде конституиран новият 45-и парламент. Всеки нов мандат на Народното събрание винаги се откриваше с тържествено заседание в старата емблематична сграда, на която пише „Съединението прави силата“. От септември месец обаче депутатите заседават в сградата на бившия партиен дом. 

ЦИК обяви новите 240 депутати в парламента

По този повод „Труд“ поде национална кампания за отмяна на това решение. Позицията е изразена от редакцията още през есента на 2020 г. До момента не са получили отговор от ръководството на инсистуцията, за това настояват поне заседанието на новия 45-и парламент да бъде открито в старата сграда на Народното събрание.

С какво ще запомним 44-тия парламент?

„Би било хубаво всички депутати, всички парламентарни групи, всички партии, както и президентът Румен Радев, да помислят върху тези въпроси. И да им дадат отговор по най-добрия начин, прекрачвайки прага на свещения дом на българската държавност“, посочват от „Труд“. 

Инициативата е подкрепена от изтъкнати български интелектуалци и общественици, сред тях са писателят акад. Антон Дончев, историкът акад. Георги Марков, професорът по международно право Нина Дюлгерова и други.

Новата зала на депутатите: европейска, ама не съвсем

Нашият призив в момента, на който аз станах изразител, е поне да бъде открито заседанието и клетвата на депутатите да стане там, където ѝ е мястото и в крайна сметка да се върне работата на парламента в основната сграда. Мен лично ме обижда, предполагам, че и много хора, това, че символ на парламента вече е Партийният дом - едно изключително неуважение към историята“, отбеляза историкът проф. Пламен Павлов в ефира на БНР. 

Според Павлов преместването на законодателния орган остава необосновано. „Ние не чухме нито едно смислено обяснение защо трябваше да се премести залата на парламента. Самият ремонт и преустройството на залата „Света София“ според мен е естетически шок“.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Анонимен 13:09, 13 апр 21

Няма ли петиция онлайн или друг подобен начин за подкрепа на това искане? Партийният дом няма как да бъде Народно събрание. Това е обидно, срамно, безумно....

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама