Митове и избори

10:00, 13 апр 21 / Политика 25 3299 Шрифт:
Симеон  Иванов Автор: Симеон Иванов

Трудното за обяснение в политиката най-лесно и често се тълкува през призмата на задкулисни договорки, конспирации и недоказани митове. А след като даден мит бъде опроверган, бързо забравяме за него, докато не дойде ред на следващия. Да видим някои от лансираните в публичното пространство хипотези, които бяха развенчани на изминалите избори, и да погледнем към вече оформящите се нови такива.

Развенчаните митове

Статуквото си отглежда определени партии – „патерици“, за да състави с тях правителство впоследствие

Практиката управляващите да помагат на по-малки партии да влязат в парламента, в замяна на подкрепа за съставяне на правителство, изглежда повече от логична. Но този път не сработи – от една страна поради силно изразения наказателен и протестен вот, а от друга защото към момента на статуквото му се налага преди всичко да се бори за удържане на позициите, вместо да действа и като архитект на парламентарния пейзаж.

Най-удобните коалиционни партньори на ГЕРБ, които можеха да избавят партията на Бойко Борисов от сегашната ситуация, са ВМРО, които останаха на един хвърлей от парламента, както и коалицията „Воля“-НФСБ, които бяха значително по-далеч от бариерата. И то при положение, че обединението на Веселин Марешки и Валери Симеонов беше едноличният лидер по похарчени средства за медийна реклама в предизборната кампания, почти два пъти повече от финансово най-подготвената партия – ГЕРБ. Войводите са на трето място в същата класация.

Очевидно дори огромните средства не помогнаха на „Воля“-НФСБ и ВМРО. Възможно е да приемем и обяснението, че ГЕРБ се намират в най-ниската точка от създаването си насам, поради което им се е наложило да концентрират вниманието и силите си единствено в собствения си резултат. По този начин, без странична подкрепа, евентуалните партньори на статуквото получиха резултат пропорционален на силите им, доверието на избирателите към тях и кампанията им.

ГЕРБ налагат дневния ред

ГЕРБ са победители, но празнуват пирова победа. Предвид настроенията и патовата парламентарна ситуация, резултатът им не само не е добър, а е и най-ниският на избори някога.

Оцеляването на ГЕРБ и Бойко Борисов през 2020 г. и прогнозите за убедителна победа оставиха много хора примирени с факта, че каквото и да се случва партията и нейния лидер остават на върха. Чисто фактологически това е все още вярно, но за тях вече всичко е много по-трудно от преди, а тенденцията им на упадък бе потвърдена от изборните резултати.

Предстои да видим как ще се развият коалиционните преговори и дали ще има предсрочни избори, но влиянието на ГЕРБ на политическата сцена не е това, което беше. Те вече не налагат еднолично дневния ред на българската политиката.

ГЕРБ ще играят вабанк и ще фалшифицират изборите с цел да останат начело на държавата

Неведнъж в месеците преди изборите бяха изказвани подобни предположения. Имаше безброй дребни и средни изборни нарушения, но не и нещо толкова мащабно, че да предполага масивна фалшификация на вота. Същевременно резултатът на ГЕРБ, на изборите организирани от самите тях, не предполага да са прибягвали до радикални действия. В случай, че стигнем до предсрочни избори, бихме имали по-добра перспектива върху този мит, след като сравним изборните им резултати сега с тези на предсрочни избори, организирани от служебно правителство.

Нови митове

Има такъв народ“ може да спечели предсрочни избори

Още от изборната нощ водещи анализатори започнаха да изразяват това предположение. На фона на цялата неяснота, в която към момента е обвита политическата сцена, това предположение си остава изцяло в сферата на спекулациите и догадките. Контрааргументите са точно толкова резонни и толкова на брой, колкото и тези в защита на хипотезата. Дали на едни предсрочни избори Слави Трифонов би събрал по-голяма подкрепа преди всичко зависи от политическите му ходове дотогава, от конкретния момент на евентуалния вот, от състоянието на другите партии и прочее.

Влакът на ГЕРБ дерайлира и то финално

Според някои анализатори, предимно от левия спектър, но не само, с ГЕРБ е приключено, няма да успеят да оглавят правителство, а на следващите избори, независимо кога са, ще отбележат по-нисък резултат. Не бива обаче да прибързваме, твърде рано е да ги отписваме. Ако трябва да използваме шахматна терминология, ГЕРБ играят с белите фигури, а в ранните стадии на играта, това е огромно преимущество.

Ситуацията за ГЕРБ е далеч от розова, но за момента инициативата е абсолютно изцяло в техните ръце, като имат възможността да тласнат събитията в удобна за тях посока. Бойко Борисов е най-опитният играч на сцената понастоящем и неведнъж в миналото е демонстрирал инстинкти и усет, които са го изкарвали печеливш при привидно тежки обстоятелства.

Не на последно място, за политическия живот на всяка една партия вътрешната динамика е основополагащ фактор. Последователите и симпатизанти на ГЕРБ все още изглеждат лоялни, мрежите от зависимости остават налице, а за вътрешни сътресения няма изгледи.

Има такъв народ“ – подкрепени от задкулисието?

През годините, заедно със заявките за участие на Слави Трифонов в политиката, се зароди и въпросът дали неговият проект не е продукт на задкулисието. Дългото му изчакване, заради което може да се каже, че най-точният момент беше изпуснат, само подхрани тези съмнения. И в момента на фона на ключовата му роля в новия парламент, тези въпроси са по-актуални отвсякога.

За някои наблюдатели, логично, първият заподозрян като задкулисен архитект на „Има такъв народ“ е Движението за права и свободи. През изминалата седмица в социалните мрежи се появи хипотеза, породена от резултата на ДПС, който някои считат за подозрително нисък. Тя сочи, че от Движението са пренасочили гласове към „Има такъв народ“.

Внимателен поглед върху резултатите по региони и общини предполага, че не може да става дума за целенасочено пренасочване на гласове. Още повече в такива големи размери тази практика изглежда непостижима от чисто практическа гледна точка. За невъзможността на ДПС да консолидира загубената подкрепа от 2017 г., от една страна причината са тенденциите сред традиционния електорат на Движението, който става все по-независим, по-критичен и неподатлив на агитация. От друга е профилът на бившите избиратели на ДОСТ, който е противоположен на идеалите на ДПС. Докато основното обяснение за резултата на „Има такъв народ“ си остава наказателния вот.

Процесите в българската политика стават все по-динамични и комплексни, а с това и залитането по конспиративното и митовете се среща все по-често. Върху тези митове, обаче, трябва да се разсъждава и да бъдат проверявани, за да не се превръщат в универсално средство за тълкуване на политическите процеси, които не винаги са оплетени в мрежи от зависимости и задкулистни договорки. Понякога просто говорим за естествения ход на събитията.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама