Япония ще изхвърли тонове вода от повредената „Фукушима-1“ в океана

11:56, 13 апр 21 / Свят 25 2545 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Японското правителство официално разреши да се изхвърли в океана значително количество водна маса от повредената атомна електроцентрала „Фукушима-1“, за която се твърди, че е била до голяма степен радиоактивна, съобщава ТАСС, позовавайки се на националната обществена телевизия. Това решение е взето на среща на ръководителите на заинтересовани министерства и ведомства, оглавявана от премиера Йошихиде Суга.

Процесът на подготовка за изпускане на вода от атомната електроцентрала в океана ще отнеме около две години. През това време ще бъде подготвено и тествано допълнително оборудване и ще бъде извършена подходяща работа. Сега в стоманени резервоари на територията на „Фукушима-1“ е натрупано над 1,25 милиона тона вода, пречистена, както беше отбелязано, от най-опасните радиоактивни вещества. Съдържа обаче изотопи на тритий, които технически не могат да бъдат извлечени от там. В Япония се казва, че когато бъде изхвърлено в океана, концентрацията на това вещество ще отговаря на стандартите, определени от Световната здравна организация за питейна вода, пише БГНЕС.

Запалиха Олимпийския огън за игрите в Токио

Правителството на Южна Корея изрази изключително съжаление за решението на японските власти. То ще предприеме всички необходими мерки за защита на населението на страната си от последиците от този ход на Токио. „Правителството ще изиска от Япония да предприеме мерки, за да гарантира безопасността на нашите граждани и да предотврати увреждане на морската екосистема“, каза ръководителят на отдела за координация на държавната политика на страната Ку Юн Чол.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама