Делото срещу ЛиЛана отива в съда

15:06, 13 апр 21 25 2036 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

Специализираната прокуратура приключи разследването срещу певицата ЛиЛана и още шестима души за участие в организирана престъпна група за незаконно усвояване на европейски средства по програма „Иновации и конкурентноспособност“.

Предстои предявяването на материалите по досъдебното производство на привлечените към наказателна отговорност и внасянето на обвинителен акт в Специализирания наказателен съд.

Доказателствата сочат, че от 2016 г. до 25 април 2020 г. групата незаконно е усвоила европейски средства за над 2 милиона лева. Според спецпрокуратурата нанесените щети може да се окажат и значително по-големи, защото част от материалите са по друго неприключило досъдебно производство.

ЛиЛана излиза на свобода срещу 40 000 лв. гаранция

Петима от обвинените бяха задържани на 25 април 2020 г. при специализирана операция на СДВР и ДАНС, под ръководството и надзора на Специализираната прокуратура. Иззети бяха сървъри, компютри, документи и други доказателства. В хода на разследването към наказателна отговорност за участие в престъпната група бяха привлечени още 2 лица.

Предмет на разследване бяха 11 договора за европейско финансиране, сключени от контролирани от групата фирми на стойност над 4,8 млн. лева. Министерството на икономиката предприе процедури по 100-процентова корекция (възстановяване) на платените суми по 4 от договорите. Други три договора бяха прекратени, без по тях да са предоставяни средства. По останалите 4 бяха назначени експертизи, припомнят от прокуратурата.

Държавното обвинение установява, че контролирани от групата дружества, повечето от които без реална стопанска дейност, са кандидатствали за покупка на софтуерни продукти, вписвайки неверни данни в приложената документация. Впоследствие разследваните дружества декларирали покупка на въпросния софтуер от чуждо юридическо лице. То било регистрирано от участник в престъпното сдружение и нямало търговска дейност. Установено бе също, че активът по един от проектите - безпилотен летателен апарат (дрон), е с произход Република Китай, а не на фирмата на обвиняема по делото, получила европейско финансиране за неговото разработване.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама