ДПС са готови за нови избори веднага

11:25, 15 апр 21 / Новият парламент 25 2180 Шрифт:
Ирина Иванова Автор: Ирина Иванова

ДПС започнаха първото си изявление от трибуните на парламента с обръщение към всички мюсюлмани по повод започналия месец Рамазан. „Искам да изразя увереността, че истински чистата вяра, може да е в основата на мира и чрез смирение, помирение и добротворство да води до благоденствие. Ние вярваме, че религията може да бъде обединител и миротворец“, каза лидерът на партията Мустафа Карадайъ. 

Вотът на българските избиратели, той разчете като ясно изразена воля за промяна. „Промяна, която да спре омразата, агресията. Промяна, с която да възстановим политическата нормалност, чрез диалог между партиите. Промяна, с която да направим рестарт на държавността“, посочи лидерът на ДПС. 

Новите народни представители положиха клетва

Той отбеляза, че гражданите не са дали мандат за съставяне на правителство на новите три партии в парламента и за това от ДПС са готови за нови избори веднага. Мустафа Карадайъ обаче изтъкна, че от гледна точка на държавата нещата, не стоят така. „Държавата се намира в криза. Сега е моментът за започване на възстановяване на нормалността в политическия живот“, каза той, като подчерта, че трябва да се върне властта в българския парламент.

Снимка: БГНЕС

По думите му съставянето на кабинет от този парламент може да стартира процеса на нормализация. Карадайъ подчерта, че ДПС биха подкрепили правителство на трите опозиционни партии с ясни приоритети за излизане от здравната криза и изготвяне и приемане на програма за възстановяване и устойчивост. 

Според него са нарушени диалогът, координацията и контролът между властите, а от там идва и ниското ниво на доверие на българските граждани към институциите. Той призова за възстановяване на диалога между политическите субекти. 

Изборите показаха, че е необходимо ново начало, нов модел на управление, нов модел на отношение. Нов подход към решаване на проблемите. Парламентът е длъжен да отговори на това изискване на суверена“, изтъкна лидерът на ДПС. Той подчерта, че избирателите искат да се изпълни девизът „Съединението прави силата“, а това може да стане е като се набележат основните приоритети, пред които е изправена държавата. 

Това не предполага нито дву-, нито три-, нито петчленна партийна коалиция, а много по-широко съгласие. Много по-пластично управленско решение, което автоматически изключва чисто партийни кабинети, оглавявани от партиен лидер. Така ние разчитаме замисълът на суверена“, заяви още Карадайъ.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама