Създават европейска футболна Суперлига

13:05, 19 апр 21 / Спорт 25 3287 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

Създаването на европейска футболна Суперлига беше официално обявено от клубовете, които стоят в основата за надпреварата. 

12-те клуба, които са нейни учредители, публикуваха по едно и също време в официалните си сайтове и профили в социалните мрежи, съвместен прес рилийз, в който заявяват намеренията си и дават детайли около провеждането на новия турнир, който вече среща сериозна съпротива от страна на футболните и националните власти на Европа.

12 от водещите клубове в Европа днес се споразумяха за създаването на нов турнир - Европейска Суперлига. Мачовете ще се провеждат в средата на седмицата, а турнирът ще бъде администриран от клубовете-основатели. Милан, Арсенал, Атлетико Мадрид, Челси, Барселона, Интер, Ювентус, Ливърпул, Манчестър Сити, Манчестър Юнайтед, Реал Мадрид и Тотнъм влизат в Суперлигата като основатели. Още три отбора ще се присъединят преди началото на сезона, който ще започне тогава, когато е възможно“, цитира съобщението Gong.bg

Създаването на Суперлигата идва в момент, в който пандемията показа колко е неустойчив съществуващият в европейския футбол икономически модел", пишат още клубовете.

От Световната футболна федерация ФИФА обаче коментираха в умерен тон обявяването на новия европейски клубен турнир.

ФИФА е твърдо за солидарността във футбола и модела на справедливо преразпределение. Развитието на футбола е основна задача пред ФИФА. От наша гледна точка и в съответствие с устава на нашата организация, всяко състезание, било национално, регионално или световно първенство, трябва да отразява тези принципи на солидарност, включеност, честност и справедливост при разпределянето на финансовите средства. На този фон ФИФА може само да изрази неодобрение към създаването на затворена европейска лига" извън рамките на международните футболни структури и за неспазването на основните принципи", пише в прессъобщение на световната централа, цитирано от Нова телевизия. 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

 

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама