БСП вече не поставя борбата с корупцията като условие да подкрепи „Има такъв народ“

11:59, 19 апр 21 / Политика 25 2279 Шрифт:
Василена Йорданова Автор: Василена Йорданова

БСП вече не поставя борбата с корупцията като условие да подкрепи „Има такъв народ“. Това стана ясно по време на консултациите на партията с президента преди връчването на мандат за съставяне на правителство.

БСП явно са склонни на отстъпки, защото два дни след като социалистите поставиха шест конкретни условия, за да подкрепят Слави Трифонов, днес изискванията им намаляваха до четири.

Това са спешни мерки за преодоляване на здравната и социално-икономическата криза, ревизия на управлението на Бойко Борисов, бързи стъпки по Плана за възстановяване и развитие и промени в изборното законодателство.

Нинова с шест условия, за да подкрепи кабинет на „Има такъв народ“

Прави впечатление, че от първоначално обявените условия липсва една от най-широко прокламираните от БСП теми – борбата срещу корупцията. В тази точка бе включено и укрепването на независимата съдебна система и медиите, и възстановяване на парламентаризма.

Социалистите са се отказали и от настояването партията или излъчения от нея кабинет да не предприемат действия, които противоречат на основните политически ориентири и предизборни ангажименти на БСП.

Пред президента лидерът на партията Корнелия Нинова заяви, че е необходимо да се състави стабилно правителство, предвид тежката криза. Тя обаче бе категорична, че левицата няма да подкрепи правителство на ГЕРБ, тъй като този модел на управление трябва да приключи.

В началото на разговора държавният глава подчерта, че консултациите с БСП са важни, тъй като партията има дългогодишен опит и традиции в парламентаризма. „Хилядите български граждани, които гласуваха за вас, ви свързват с мечтите си за по-социална, солидарна и справедлива България“, каза още Радев, който през почивните дни получи подкрепата на партията за втори президентски мандат.

БСП най-накрая подкрепи Радев за втори мандат

Държавният глава посочи, че предизвикателства пред страната ни са значими и те изискват решение в лицето на един нов кабинет. Той обаче не може да бъде плод на безпринципни коалиции, защото те само може да задълбочат кризата. „Тук виждам вашата роля с вашия опит и мъдрост да търсите онези пресечни точки на ясни цели и отговорност чрез диалог в парламента“, добави той.

Няма връзка межу подкрепата на Радев и връчването на третия мандат

След консултациите Нинова обяви, че БСП няма да участва с министри в кабинет на „Има такъв народ“, а би подкрепила партията на Трифонов по конкретни политики. С основания се възлагат  големи очаквания на втората политическа сила. Да поемат отговорността, която им е гласувана, заяви Нинова.

„Какво мислят за нас от „Има такъв народ“ е тяхна работа. Ако не желаят нашата подкрепа, не я желаят. Ние сме готови на подкрепа, защото и ние и президентът Радев изразихме обща позиция, че България се нуждае от стабилно управление“, посочи лидерът на социалистите.

Според нея най-добрият вариант в момента е парламентът да поработи и да се опита да състави стабилно правителство. Нинова отбеляза, че в предизборните програми на партиите в парламента има достатъчно пресечни точки и даде за пример промените Изборния кодекс. В същото време обаче тя даде да се разбере, че БСП е против въвеждането на изцяло мажоритарен вот и партийна субсидия от 1 лев за глас.

Нинова каза още, че президентът не заявявал намерения да връчи третия мандат за съставяне на правителство именно на БСП. По думите ѝ ако това се случи ръководството на партията ще се събере и ще вземе решения. Тя бе категорична, че няма връзка межу подкрепата на Радев и връчването на третия мандат.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама