Тъжно, но факт: Лъвове, мечки и тигри живеят в голи бетонни клетки на 50 години

11:55, 20 апр 21 25 2359 Шрифт:
Ирина Иванова Автор: Ирина Иванова

В продължение на години в България някои от животните се отглеждат в зоопаркове без лиценз и в неблагоприятна среда, която не отговаря на законовите изискванияпоказва нов доклад на фондация „Четири лапи“, който отразява картината в страната ни.

Според него лъвове, мечки, тигри и други животни все още живеят затворени в голи бетонни клетки, построени преди повече от петдесет години. В същото време някои от българските зоопаркове получават лиценз без да има забележими промени в средата за животните.

В момента съществуват 17 зоологически градини, отворени за посетители, включително и един зоопарк, чийто лиценз е отнет през 2011 г. Според доклада на „Четири лапи“, поне 14 от зоологическите градини отглеждат лъвове или кафяви мечки и в голяма част от тях - трябва спешно да подобрят условията за тези видове, за да отговарят на специфичните за тях нужди и на законовите изисквания.

От фондацията посочват още, че лицензите често се подновяват с повтарящи се едни и същи неизпълнени условия от предишни такива. А някои от зоопарковете, които са отворени за посетители в България, не отговарят и на минималните законови изисквания. 

Те обръщат внимание и на проблема с размножаването и размяната на животните, като отбелязват, че част от зоопарковете извършват тази дейност, без да имат ресурси и възможности да се грижат в дългосрочен план за тях. 

Quote Icon Често развъждането е с цел запълване на клетките и привличане на повече посетители, без да се осигури необходимата ветеринарна грижа и капацитет за настаняване на животните след като пораснат, подчертават от „Четири лапи“.

Сред случаите, описани в доклада, са раждането на лъвчета, резултат от близкородствено размножаване, лъвове и тигри, живеещи в тесни клетки с ниски тавани, бетонен под и без обогатяване на средата. Както и животни, търгувани между зоопарковете, дори ако приемните съоръжения нямат лиценз да работят като такива. А спасителните центрове, които се намират в тях, нямат необходимите условия и капацитет да приемат всички животни в нужда, алармират от фондацията, като отбелязват че много зоопаркове не извършват и консервационна или образователна дейност. 

От „Четири лапи“ смятат, че до голяма степен проблемите се дължат на финансирането, управлението и планирането на колекциите в зоологическите градини. 

В рамките на кампанията си #Зов за зоопарковете „Четири лапи“ настоява да се прекрати отглеждането на големи хищници като мечки и големи котки в зоологически градини, които не могат да осигурят необходимите условия. А международна петиция, подписана от повече от 40 000 граждани, призовава еврокомисаря по околната среда, българския министър-председател и българския министър на околната среда и водите спешно да осигурят прилагането на съществуващите закони. Те настояват и за подобряване и затваряне на съоръженията, които не отговарят на законодателството.

Събраните подписи и докладът ще бъдат представени в Европейската Комисия и предадени на Министерството на околната среда и водите с искане за спешни мерки за подобряване на ситуацията в зоологическите градини.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама