Пътищата у нас по-лоши от тези в Таджикистан, Пакистан и Танзания

16:40, 20 апр 21 25 2363 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

По повод на спекулации за качеството на пътищата в България Институтът за пътна безопасност осъществи анализ на данни, представени в доклад на Световния икономически форум, който сравнява развитието в качеството на пътната инфраструктура за близо 140 държави за периода 2007-2019 г.

Съгласно доклада България търпи сериозен застой, заставайки на последните места в света по качество на пътищата, като на двойно по-предени места се нареждат държави като Таджикистан, Пакистан, Албания и Танзания. В случая най-обезпокоителното е, че в сравнение с подобни на нас държави в Европейския съюз нямаме почти никакъв напредък. Например Полша успява да се представи двойно по-добре, като за анализирания период се изкачва от 95 на 57 място в света. Ние можем да се похвалим с по-добро място само спрямо Румъния, Молдова и Украйна. Същите слаби резултати България има и на ниво Европейски съюз, съобщиха от института.

Колите на Google Street View отново идват в България

Данните красноречиво показват, че въпреки похарчените 2,2 милиарда лева за ремонт и поддръжка на пътищата в периода 2017-2020 година, България продължава да изостава значително спрямо страните от ЕС. В заключение ИПБ счита, че това налага да бъдат предприети значителни структурни и кадрови промени в управлението на пътищата, както и създаването на адекватно законодателство, което да промени пътнотранспортната среда в България.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама