Коронавирусът у нас: Щабът иска удължаване на извънредната обстановка

11:50, 22 апр 21 25 3280 Шрифт:
Ирина Иванова Автор: Ирина Иванова

Националният оперативен щаб (НОЩ) ще поиска удължаване на извънредната епидемична обстановка с един месец, обяви министърът на здравеопазването в оставка проф. Костадин Ангелов по време на редовния брифинг на Щаба. Предложението е направено от главния държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. Предстои да се обсъди кои мерки ще останат и кои ще бъдат разхлабени. 

България излиза от третата вълна на коронавируса

Според Щаба страната ни излиза и от третата вълна на коронавируса. Ангелов показа графика по области, на която няма нито един червен стълб, който да показва висока заболеваемост. 

„Успяхме да постигнем това, което си бяхме поставили за цел. С разумни действия постигнахме резултати, които много европейски страни не успяха. Убеден съм, че с това поведение България много скоро ще се превърне в пример, посочи Ангелов. 

Снимка: БГНЕС

По думите му за да се удължи ефекта на постигнатото трябва да се спазят две задължителни условия - запазване на темпа на ваксинация, който през май може да достигне до 50 хиляди дози на ден и спазване на мерките. А те да продължат поне още месец-два, докато се постигне колективен имунитет от 60% ваксинирано население, предаде bTV. 

Данни за денонощието

През последните 24 часа у нас са регистрирани 2 002 нови случая на коронавирус при направени 14 215 теста, сочат данните от Единния информационен портал. Това означава, че 14,08% от взетите проби са дали положителен резултат. 7 578 от тестовете са по метода PCR, като положителните са 1 144. За деня има 6637 антигенни теста, като положителни са 858.

Най-много нови случаи има в София - 394, след това се нареждат Варна със 188 и Пловдив със 184. Няма област без нови случаи, като най-малко те са отново в Разград - 16.

Общият брой на потвърдените случаи у нас вече е 392 913. Броят на активните случаи спада и към момента те вече са 59 087. Продължава да намалява и броят на настанените в болница - 8 435. Увеличава се обаче броят на пациентите, настанени в интензивни отделения, и те са вече 786. Mедицинскитe служители, при които е констатиран новият коронавирус са общо 12 979.

Броят на излекуваните надвишава този на новозаразените. През последните 24 часа излекувани 3 935 души, така общият им брой достига 318 208.

Жертвите на болестта у нас са 15 618100 от които са от последното денонощие

До момента у нас са поставени 676 501 дози на ваксините срещу Covid-19. През последното денонощие са извършени 19 168 имунизации143 185 души вече са получили втора имунизация.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама