Парламентът наложи мораториум на решения на кабинета „Борисов 3“

17:28, 22 апр 21 / Политика 25 3384 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

След двучасов спор парламентът прие мораториум върху действията на правителството в оставка на Бойко Борисов. Парламентарната група на ГЕРБ-СДС не участва в гласуването, а останалите 151 депутати от всички партии бяха „за“.

Забраната за действия на Министерския съвет и министерствата касае възлагане на концесии, даване на разрешения за проучвания за подземни богатства, вземане на дългове, промени в ръководствата на дружества и болници, разпоредителни сделки с имущество и назначения в държавната администрация, пише „Дневник“.

От ГЕРБ пък ще дадат решението на  Конституционния съд, тъй като според тях то блокира работата на цялата държава, включително назначенията на служители в общините.

От ДПС поискали от Нинова да оттегли мораториума?

Кой е по-голям опозиционер

Мораториумът, който се подкрепя от всички освен ГЕРБ въпреки съмнения за неговата конституционност, предизвика препирни между БСП и останалите. Според Корнелия Нинова останалите партии забавили мораториума в спор „кой да води бащина дружина“, като решили, че опонент е БСП, а не ГЕРБ. Заради това имало назначения на второто ниво на властта, което всъщност правило избори. Тя цитира сектори като енергетика, земеделие и здравеопазване.

Председателят на групата на „Изправи се! Мутри вън!“ Мая Манолова каза, че мораториумът не е приет миналата седмица, защото е нямало как юридически да е в решението за комисията за ревизията. Тя обеща законови промени, които да дадат възможност на следващото правителство да ревизира назначенията на „калинки“. Колегата ѝ Арман Бабикян каза, че не е нужно депутатите да си играят на „кой е по-голям опозиционер“.

Според Явор Божанков от БСП не е нужен спор дали мораториумът ни е по-добър от мораториума ви.

Като за последно: Бетонира ли се ГЕРБ в енергетиката?

Депутатът Тома Биков от ГЕРБ-СДС обяви, че мораториумът е противоконституционен. Освен това призова останалите да кажат дали ще управляват, тъй като ГЕРБ ще върне мандата.

По-късно от парламентарната трибуна министърът в оставка Теменужка Петкова обясни, че конкурсът за назначенията на директори на Българския енергиен холдинг е приключил в края на март по законова процедура, подкрепена от БСП. Сред назначените е и бившият депутат от ГЕРБ Валентин Николов.

„Има ли назначения на Пеевски“

Колко от назначенията са на ДПС и лично на Делян Пеевски“? Този въпрос зададе депутатът от БСП Стоян Мирчев на Йордан Цонев от ДПС по повод последните назначения в енергетиката, земеделието и държавната администрация. Въпросът дойде след изказване на Цонев, че ДПС подкрепя мораториума, но има съмнения за конституционността на спирането на назначенията. „Назначенията на ДПС и на Пеевски са нула“, отвърна Цонев.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама