Големите кавички на седмицата (19 - 23 април)

13:00, 24 апр 21 / Големите кавички 25 4681 Шрифт:
Василена Йорданова Автор: Василена Йорданова

Казаното отлита, написаното остава. Подбрахме най-интересните, колоритни и запомнящи се цитати от изминалата седмица.

Големите кавички на седмицата (12 - 16 април)

ГЕРБ включва в кабинета си две лица от обкръжението на Слави Трифонов в миналото – музиканта Калин Вельов и писателя и сценарист Любен Дилов-син. Двамата са от пресните попълнения в партията на Борисов и поставянето на министерски постове в проектокабинета на първата политическа сила със сигурност не е случайно хрумване.

„Можем да се подкрепяме – аз куцам с десния крак, Слави с левия, но не сега“, коментира днес Бойко Борисов. Репликата му е в отговор на думите Любен Дилов, че най-силни политически фигури в момента леко куцат.

С шеги, закачки и комплименти обсипа премиерът двамата си проектоминистри днес и тактично намекна да си ползват връзките и контактите с екипа на Трифонов.

„Всички помнят Калин Вельов – най-добрия барабанист…Все са ти останали някакви приятели там. Просто им се обади и ги питай защо сте против мен. Лошо ли свиря? Хайде да се надсвирваме? Защото явно ще се надсвирваме и надпяваме“, обърна се той към кандидат министъра на културата.

Добрите думи обаче не спират дотук. „Искам да те видя по плочки на барабаните. Виждаш какво е момчето от Правната комисия. Я, малко се разголете и вие. Това явно е новата политика, отговорната политика. Да покажем, че и ние сме модерни, имаме такива тигри в ГЕРБ“, продължи Борисов да хвали Вельов.

„Аз се надявам, че тези сценаристи, които сега така яростно използват такива обидни епитети, трябва да ти кажат защо не те харесват. Лоши сценарии ли си писал? Фирмата „Седем – осми“ развиваше ли се по твое време? И въобще защо ще са против. Като писател и културтрегер малко могат да излязат и да те надговорят. Туризмът е пропаганда – наш‘то е по-добро от всичко останало“. По този начин Борисов представи кандидатурата на Любен Дилов за министър на туризма.

В края на живото си включване Борисов отправи добри думи и по адрес на Слави Трифонов. „Сега го разбирам Слави, но не го прави по-слаб, защото е доказал, че 30 години е номер едно. Не е кусур, даже геройство - когато имаш болка да си вършиш работа“.

Независимо от парламентарната подкрепа и малкия шанс да се случи този кабинет, за мен това е гласувано доверие и оценка на работата ми последните 7 месеца. Разбира се, отговорността която носи тази позиция е огромна. Но ако имам шанс, бих се постарал на максимум, за да не разочаровам тези, които вярват в мен и най-вече, защото това съм аз“. Това написа в своя Facebook профил Калин Вельов след като ГЕРБ го номинараха за министър на културата в своя проектокабинет. 

„Раздавам се обилно, с каквото и да се захвана! Пък може и положително да изненадам негативно настроените хора.. Кой знае...“, допълни още той. 

„Досега културата не е била приоритет. И резултатите не закъсняха – живеем в ерата на чалгата, турските и индийските сериали, врачките и плоскоземците, а доцент Мангъров е национален герой. Това нямаше да е така, ако приоритетите на държавата ни бяха, както би казал възстановяващият се от операция на менискуса Борисов – „Култура, култура, култура“, заяви музикантът Венци Мицов пред сайта „Площад Славейков".

„В културата на практика се случи това, което би се случило, ако сте пациент с ниска
сатурация, но никоя болница не желае да ви вземе – случи се агония. Това, че тя (културата) все пак оцеля, означава, че донякъде безхаберието на държавата е довело до нещо като колективен културен имунитет. Но прекараната болест неминуемо ще доведе до странични ефекти. Например до чалга. Чалгата е тромб, който ни води до обществен инсулт“, добави той.

Трогателно е как всички ни навивате да направим правителство. Знаете, че стабилно правителство е, когато имаш мнозинство в зала със свои депутати или коалиционни партньори. Другото е правителство на малцинството. Този цирк сме го гледали с вас, с ваши бивши патерици, патерички, бастунчета. Това е грозна работа. Как ще постъпим ние, когато Радев ни даде мандата? Ще видите, споко остават няколко дена, не се шашкайте!". Това коментира председателят на паралментарната група на „Има такъв народ“ Тошко Йорданов по време на днешното парламентарно заседание.

От партията обещаха, че следващите редовни парламентарни избори ще са мажоритарни, но тъй като има голяма вероятност да се стигне до предсрочни такава промяна няма да залегне при преработването на Изборния кодекс, защото няма достатъчно време. Думите му обаче не бяха разбрани от бившя министър на туризма и настоящ депутат от ГЕРБ Николина Ангелкова. Това, което разбрах от вашето изказване е, какво вие не може да направите и всъщност само едни голи оправдания... Лесно е да се пише сценарий, лесно е да се критикува, но е много трудно да носите отговорност“, заяви тя.

Това, че не сте разбрали какво съм казал, означава, че не съм говорил достатъчно просто. За писането на сценарий, явно сте добра. Добре дошла при нас, имаме нужда от сценаристи“, отговори ѝ Тошко Йорданов.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама