ГЕРБ иска оставката на Манолова от комисията по ревизия заради „Костинброд 2“ в енергетиката

19:30, 23 апр 21 / Политика 25 3862 Шрифт:
Василена Йорданова Автор: Василена Йорданова

ГЕРБ поиска отстраняването на Мая Манолова от председателското място  в парламентарната комисия по ревизия. Повод за това е акцията, с която тя и част от членовете на временния орган, нахлуха по-рано днес в „Булгартрансгаз“, за да търсят документи за „Балкански поток“. Сред тях обаче нямаше представители на ГЕРБ и ДПС.

Акцията им бе провокирана от отговор на дружеството, че не може да предостави документите за проекта в електронен вид и в искания срок, защото са много, а и имало проблем със скенера. От ГЕРБ обаче определиха действията им като „Костинброд 2“ в енергетиката.

Дошли сме на проверка

„Дошли сме да проверим как са похарчени 3 млрд. лева на българския народ“, обясни Манолова, която излъчваше проверката на живо в социалните мрежи. „Булгартрансгаз“ в каменната епоха ли се намира, или в 21 век“, попита на свой ред Калоян Янков от „Демократична България“.

Манолова заедно с колегите си Явор Божанков от БСП, Георги Георгиев от „Има такъв народ“ и Андрей Вълчев от „Изправи се! Мутри вън!“ изчакаха изпълнителния директор на дружеството Владимир Малинов, който впоследствие се  появи заедно с министъра на енергетиката Теменужка Петкова.

Двамата обясниха пред депутатите, че исканите от тях документи касаят обект със стратегическо значение и чувствителна търговска информация. Освен това става въпрос за „700-800 хиляди страници документи“, които няма как да бъдат представени в такъв кратък срок. Депутатите обаче репликираха, че по закон имат право на достъп до такава информация, за да извършат проверката. 

Петкова обвини Манолова, че прави пиар с излъчването на живо и определи акцията като фарс и цирк. От своя страна шефката на комисията за ревизия заяви, че Малинов и Петкова се държат като гузни хора. На тази реплика те отвърнаха, че всичко за проекта е публично достъпно.

В крайна сметка се стигна до споразумение ръководството да отговори писмено на коя дата може да предостави исканата информация в електронен вид. 

Нямаме нужда от Мая - полицая

„Това, което видяхме днес е „Костинброд 2“ в енергетиката. Усещането ни беше такова. Ще направим обстойна проверка по отношение допуска в сградата и имал и пропуск“, коментира на извънреден брифинг енергийният министър в оставка.

Членовете на комисията от ГЕРБ – Дани Каназирева и Тома Биков пък обвиниха Манолова в лъжа и заявиха, че не са били поканени на тази „проверка“. Нямаме нужда от Мая – полицая, имаме нужда от председател на тази комисия „Изправи се !Мутри вън!“ да предложат друг председател - има по-компетентни и по-нормални. С Манолова ще се провали тотално работата на тази комисия“, коментира Биков.

Манолова много добре осъзнава, че тази псевдокомисия нищо не може да произведе, те нямат капацитет да проверят документите, които искат. Това което им остава са цирковете, които разиграват, на свой ред заяви Дани Каназирева.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама