COVID-19 по света: „Дисниленд“ край Париж стана ваксинационен център

19:30, 24 апр 21 25 3071 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

„Дисниленд“ край Париж от днес се превърна във ваксинационен център. Капацитетът му позволява да имунизира по 5000 души на ден. 

Хотел в парка на „Дисни“ се превръща в един от най-големите ваксинационни центрове във Франция. Обикновено там влизат около 40 хиляди души на ден, но от 30 октомври миналата година, „Дисниленд“ край Париж е напълно празен. 17 хиляди служители са без работа. Някои от тях обаче днес са там доброволно, за да помогнат за организацията на новия ваксинационен център. Има и разочаровани, които са отишли без предварително уговорена среща.

„Току що се връщам от ваксинационния център, не можах да се ваксинирам. Казаха ми, че е само за над 60-годишните хора“, каза българката Христина, която живее в Париж.

На опашката се чака около 30 минути. За първите два дни през ваксинационния център „Дисниленд“ ще минат 6000 хиляди души. От началото на месец май той ще е отворен всеки ден от седмицата и ще работи денонощно, предаде bTV. 

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Германия въвежда вечерен час в някои области

От днес в областите с висока честота на заболеваемост от COVID-19 в Германия влиза в сила вечерен час. Той ще е в интервала между 22:00 ч. и 5:00 ч. и ще важи за региони, в които през последните три дни са регистрирани над 100 новозаразени на 100 000 души, съобщиха от МВнР.

160 нови случая в минута в Европа

По информация на посолството ни в Берлин към днешна дата тази гранична стойност е надвишена в почти всички градове и области в Германия.

По време на вечерния час гражданите не могат да излизат от домовете си освен по неотложни причини. Разходки и джогинг са разрешени поединично до полунощ.

Сред общите ограничителни мерки са също задължително носене на маска FFP2 в обществения транспорт и ограничаване на контактите до един човек от друго домакинство. Спортът на открито е разрешен само до 2-ма души от едно домакинство и за групи до 5 деца до 14 години.

В магазини за стоки, които не са от първа необходимост (хранителни, аптеки, оптики и др.), ще се влиза само след представяне на негативен тест за COVID-19 и при предварителна заявка. Затворени са театри, опери, кина (освен тези на открито), музеи, галерии, клубове, ресторанти и кафенета. Външните части на зоологически градини и ботанически градини са достъпни при представяне на отрицателен тест.

СЗО не препоръчва имунизиране с две различни ваксини

От посолството в Берлин обръщат внимание, че ако в дадена федерална провинция има по-строги ограничителни мерки от тези, предвидени в Закона за защита на населението в епидемична ситуация, федералната провинция може да реши на територията ѝ да важат по-строгите ограничения.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама