Надницата за Великден може да е в четворен размер

14:07, 26 апр 21 25 2775 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Заради съвпадането на Първи май с Велика събота Великденският уикенд ще бъде с един ден по-дълъг. Съгласно Кодекса на труда, когато официален празник, какъвто е 1 май, съвпадне със събота или с неделя, първият или първите работни дни след тях са неприсъствени. При работа на неприсъствения 4 май обаче трудът се заплаща с увеличение само ако се явява извънреден, като увеличението е 75%, съобщиха от Главната инспекция по труда.

Минимум двойна надница се заплаща на всички работещи на официални празници, каквито са четирите дена за отбелязване на Великден – от 30 април - Велики петък, до 3 май – понеделник. Ако работата на празничен ден е и извънреден труд, то надницата достига четворен размер, тъй като той също се заплаща със 100% увеличение.

На Великден и Цветница: Вярващите да не целуват иконите

Трудът на официален празник, в почивен или неприсъствен ден винаги е извънреден при подневно отчитане на работното време и при ненормиран работен ден. Не е извънреден трудът в празнични и почивни дни, положен по график при въведено сумирано отчитане на работното време. Изплащането на извънредния труд при този режим на отчитане на работното време е в края на периода, за който той е въведен и то с 50% увеличение.

Графикът при сумирано отчитане на работното време трябва да е утвърден поименно за целия период, за който то е въведено. Когато се налага полагане на извънреден труд, той трябва да е възложен с предварително издадена от работодателя заповед.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама