Коронавирусът у нас: Стигнем ли 75% ваксинирани, хвърляме маските

12:30, 27 апр 21 25 3286 Шрифт:
Василена Йорданова Автор: Василена Йорданова

„Заветната цел“ в борбата срещу COVID-19 e постигането на 70-75% ваксинирани. Постигнем ли този резултат, ще хвърлим маските, ще паднат ограничителните мерки и ще се върнем към нормалния начин на живот. Това заяви главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев на пресконференция за отбелязването на Европейската имунизационна седмица.

В противен случай никой не може да каже докога и какви мерки ще продължат да действат. „Който е защитен, ще е защитен, но като общество няма да сме защитени... Или постигаме заветните 75% и си решаваме проблема, или завиждаме на другите страни и гледаме как се връщат къ нормалния живот, а ние продължаваме да говорим глупости по телевизионните студиа“, коментира той. 

Доц. Кунчев посочи, че има голям проблем с дезинфромацията в социалните мрежи и призова здавните власти и медиите да работят заедно за да може това да достигне до всички.

Количествата ваксини, които ще получим през май, ще бъдат два пъти по-големи в сравнение с април, а през юни са четири пъти по-големи. Това ни дава възможност вече да решим проблемите с количеството и да се насочим към другия проблем, който е желанието за имунизация, коменитира доц. Кунев.

Данните от последното денонощие

През последните 24 часа у нас са регистрирани 1759 нови случая на коронавирус при направени 14 023 теста, сочат данните от Единния информационен портал. Това означава, че 12.54% от взетите проби са дали положителен резултат. 

Най-много нови случаи има в София - 338, след това се нареждат Пловдив със 174, Варна със 130 и Стара Загора със 120 новозаразени. 

Общият брой на потвърдените случаи у нас вече е 399 259. Броят на активните случаи спада и към момента те вече са 54 115. Продължава да намалява и броят на настанените в болница - 7 669, от които 724 са в интензивно отделение. Mедицинскитe служители, при които е констатиран новият коронавирус са общо 13 086.

Броят на излекуваните надвишава този на новозаразените. През последните 24 часа излекувани 4100 души, така общият им брой достига 329 043.

Жертвите на болестта у нас са 16 101, 194 от които са от последното денонощие

До момента у нас са поставени 734 150 дози на ваксините срещу Covid-19. През последното денонощие са извършени 10 910 имунизации. 169 868 души вече са получили по две дози от ваксина.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама