Потвърдиха присъдата за клевета на Навални

16:15, 29 апр 21 / Свят 25 3401 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Присъдата на Алексей Навални по делото за клевета бе потвърдена от руския съд. 

Причината за иницииране на делото бе коментарът на опозиционера под видео в Twitter на ветерана от Великата отечествена война Игнат Артеменко. Там той е нарекъл Артеменко и другите заснети във видеото „корумпирани лакеи“, „предатели“ и „хора без съвест“.

Според обвинението с действията си Навални е нанесъл морална вреда на ветерана. Съдът обаче отхвърли жалбата, пише „Медуза“. Опозиционерът ще трябва да плати на Артеменко сумата от 850 хил. рубли. Самият Навални посочи много процесуални нарушения по случая и поиска да бъде признат за невинен и незабавно освободен. Съдът обаче не уважи желанията му. 

В момента Навални излежава присъдата си в затворническа колония. Той се появи в съда чрез видеовръзка за първи път след като обяви, че прекратява гладната стачка, съобщиха руските медии. Той е силно отслабнал и тежи едва 72 кг. 

Царят е гол

Вчера ме заведоха на баня, за да изглеждам днес добре. Погледнах се - ужасен скелет съм. В ужасна форма съм, като седмокласник“, каза Навални и добави, че вече тежи 72 кг вместо 94, колкото бе преди гладната стачка, започната с искане да му бъдат оказани медицински грижи миналия месец. „Ако си сваля дрехите, изглеждам още по-зле. Вчера изядох четири лъжици каша, днес - също. Утре - шест лъжици каша. Чакам да изям 10 за ден. Ще бъде събитие.“, заяви Навални по време на заседанието.

Въпреки състоянието си Навални не спести критиките си към президента Владимир Путин, когото лично обвинява, че е поръчал отравянето му. За целта той използва познатия от приказката на Андерсен ("Новите дрехи на царя") израз Царят е гол.

„Голият цар иска да управлява докрай. Той се е вкопчил във властта. Искам да кажа на скъпия съд, че вашият крал е гол. И не само едно малко момче крещи: Той е гол. Двадесет години на бездарно управление доведоха до този резултат. Има една корона, която се смъква. Има тонове лъжи по телевизията. И има, разбира се, огромно лично богатство", каза Навални, цитиран от „Дневник".

Той предупреди, че ако Путин продължи да управлява, за руснаците това ще е едно откраднато десетилетие, което ще се добави към едно вече изгубено десетилетие.

Край на политическата му мрежа

Междувременно днес екипът му заяви, че разпуска Фонда за борба с корупцията, на която опозиционерът е ръководител, предаде „Сега“.

Предстои съдебното заседание да разгледа искане от прокурори организацията да бъде обявена за екстремистка.

По-рано през седмицата съд в Москва забрани на Фондацията за борба с корупцията да публикува информация онлайн, да организира протести и да бъде допускана до участия в избори.

Заличиха графит на Навални в Санкт Петербург

По-рано графит на Алексей Навални се появи в центъра на Санкт Петербург, но бързо беше заличен от властите.

На рисунката руският опозиционер е усмихнат и е свил ръцете си в традиционната за него форма на сърце. А до него се вижда надписът „Герой на новото време“. 

Под наблюдението на полицията работници покриха графита с жълта боя, предаде bTV.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама