България обяви още един руски дипломат за персона нон грата

16:50, 29 апр 21 / Политика 25 3398 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Министерството на външните работи на България обяви още един руски дипломат за персона нон грата, след като преди ден прокуратурата съобщи, че четири взрива на военни складове в България през последните 10 години вероятно са били извършени от офицери от руското военно разузнаване.

Малко след това от руското посолство оповестиха, че става въпрос за помощник на военното аташе, който трябва да напусне страната до 5 май.

От МВнР настояват правоохранителните органи на Русия да окажат пълно съдействие на властите ни в разследването на взривовете в български оръжейни складове. МВнР търси подкрепа и при разплитането на случая с отравянето на Емилиян Гебрев и сътрудниците му. 

Разследват руска следа във взривовете в складове за боеприпаси у нас

Захариева в сериозен разговор с посланика на Русия у нас

Министърът на външните работи в оставка Екатерина Захариева проведе задълбочен и сериозен разговор с посланика на Руската федерация в София. Тя подчерта, че страната ни желае да поддържа равнопоставени и взаимноизгодни отношения с Русия. 

Захариева обърна внимание и на някои публични коментари на официални руски представители, за които тя подчерта, че българската страна ги смята за напълно неуместни. Ние сме партньори и съюзници в ЕС и НАТО, но това не означава, че имаме стопани, както заявихте наскоро пред медии. Българските служби работят единствено в интерес на националните ни интереси“, каза външният ни министър в оставка пред руския посланик.

Българският първи дипломат заяви, че МВнР си запазва правото за още ответни действия и настоятелно поиска от посланика руските дипломати да прекратят извършването на действия, несъвместими с Виенската конвенция за дипломатическите отношения.

По-рано Захариева обяви пред Нова телевизия, че няма да се стига до отзоваване на руския посланик, тъй като това би означавало скъсване на отношенията в Русия. Тя обясни, че страната ни иска да развива туризма си с Русия, но няма да позволи да бъде нарушана сиурността на България. По думите ѝ взривовете в заводи за боеприпаси у нас няма как да станат без знанието на най-високо ниво в Русия - минимум шефовете на съответните служби са били наясно, смята тя. 

Русия обещава отговор 

Посолството на Русия в България е готово да помогне на българските правоохранителни органи с установяването на контакти с руските им колеги, съобщава ТАСС, като цитира посланика на Русия в България – Елеонора Митрофанова. Тя е заявила, че политическото напрежение между България и Русия не създава благоприятни условия за сътрудничество, в това число и в сферата на туризма.

Русия няма да остави без отговор неоснователните и провокативни обвинения от Чехия и България, заяви междувременно прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков.

„Русия реагира и ще реагира. Подобни абсолютно неприемливи провокативни стъпки и абсолютно неприемливи, неоснователни и бездоказателствени обвинения срещу Русия няма да останат без реакция“, каза говорителят на Кремъл, без да уточнява какви точно ответни мерки ще бъдат предприети от Русия, предаде БГНЕС. 

Поредният руски шпионин е обявен за персона нон грата

Борисов също коментира отношенията ни с Русия 

Отношенията с Русия бяха тема на разговор и по време на срещата на премиера в оставка и министрите. „Разбира се, че ще реагирате. Ще проведеш един честен и откровен разговор с руския посланик. Ще говориш и за ваксината. В момента, в който ЕМА каже да – ние подписваме договор и казваме „Заповядайте”. Не защото ваксината е руска, а защото спазваме правилата”, заяви Борисов.

По думите му руските туристи са добре дошли в страната ни и нашият стокообмен с тях расте. „Дали сме възможност по нашите тръби срещу такса да си прекарват газ. Казал съм им ясно – „Няма да шпионствате в България. Няма да правите такива неща”, посочи още той.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама