Гешев и спецпрокурори бранят съдебната власт от „политическа намеса“

14:50, 29 апр 21 25 3160 Шрифт:
Василена Йорданова Автор: Василена Йорданова

Главният прокурор Иван Гешев се присъедини към мълчаливия протест на десетки магистрати срещу закриването на спецпрокуратурати и спецсъдилищата. Служители на Специализираната прокуратурата в цялата страна излязоха облечени в тоги на „мълчаливо бдение“, след като вчера парламентарната правна комисия одобри на първо четене предложение на „Демократична България“ за закриване на спецправосъдието.

Според коалицията специализираното правосъдие е станало известно в обществото с „поръчковите си действия“ и затова предлага закриването на специализираните органи, а магистратите, които работят там, да бъдат преназначени в редовните съдилища. Почти сигурно е, че този парламент няма да може да приеме измененията в закона, защото ще бъде разпуснат преди окончателното гласуване на второ четене. Това обаче не попречи на магистратите да изявят несъгласията си с предложенията.

Снимка: БГНЕС

Върховенството на правото е в опасност

На път е да бъде застрашено върховенството на закона. Всичко постигнато през годините би било унищожено. От това имат интерес обвиняеми и подсъдими лица, които притежават значителни финансови възможности. Единствено те имат интерес да бъдат унищожени тези структури“, обяви говорителя на главния прокурор Сийка Милева, цитирана от bTV. Според нея промените защитават чужди национални държавни интереси.

И.д. ръководителят на спецпрокуратурата Валентина Маджарова на свой ред каза, че се изземват компетенции и функции без да се прави анализ за работата на структурата през последните години. Според нея по този начин се посяга на разделението на властите.

Главният прокурор Иван Гешев обяви, че подкрепя акцията, но присъства в качеството си на гражданин. Той си тръгна от протеста с думите: „Колеги, благодаря ви и се гордея, че съм главен прокурор на България!“. Магистратите го изпратиха с бурни аплодисменти.

Същевременно прокуратурата излезе с официална позиция в подкрепа на протестите срещу опитите за прокарване на „спешно лобистко законодателство“. Според държавното обвинение е налице „недопустим политически натиск върху независимата на съдебна власт и нарушаване на принципа за разделение на властите“. Прокуратурата се закани, че ще уведоми европейските институции за опасността от нарушаване на върховенството на правото в Република България и заличаване на постигнатия от страната ни напредък в областта на правосъдието и вътрешен ред.

Срещу промените вече се обяви и Асоциацията на прокурорите в България. Прокурорската колегия на ВСС единодушно се противопостави на готвените промени и видяха в тях опит за дестабилизиране на съдебната система и дискредитиран на магистратите. Според прокурорите това може да предизвика проблеми с приключването на вече започнали производства.

Това е административно мероприятие

Съпредседателят на „Демократична България“ Христо Иванов определи протеста на магистратите като „административно мероприятие“.  „Време е българските прокурори, да покажат истинска независимост, включително от йерархията, която ги организира. Аргументът, че обсъждането на законодателство в Народното събрание е намеса в съдебната власт, показва дълбоко неразбиране на ролята на парламента в една демократична страна“, заяви той, цитиран от БГНЕС.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама