Световен ден на свободата на печата

11:17, 03 май 21 25 2866 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Трети май се отбелязва като Световен ден на свободата на печата. По този повод Съветът на Европейския съюз излезе с изявление, в което подчертава, че свободата на информацията и словото трябва да бъде насърчавана и защитавана навсякъде.

76 журналисти са убити миналата година, много са арестувани, преследвани и заплашвани“, това се казва в изявление на Съвета. „Журналистите продължават да работят в тежки условия при нарастващ финансов и политически натиск, надзор, произволни ефективни присъди и насилие при изпълнение на задълженията им“, се подчертава в документа, пише БНР.

Още надолу: България се срина до 112-то място по свобода на словото

В него се изразява особена загриженост от насилието, основано на пола, насочено към жените журналистки.

От „Репортери без граници“ посочват, че журналистиката е основна ваксина срещу дезинформацията. Тя обаче е изцяло или частично блокирана в 73 на сто в оценяваните 180 страни от организацията, като България е свалена с едно място по-надолу - от 111-то на 112-то.

„Както в Източна, така и в Западна Европа новото законодателство, ограничаващо правата на информираност заради пандемията от COVID-19, улесни арестите и задържането на журналисти“, се казва в позицията на организацията.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама