Изненада: ГЕРБ оглавява ЦИК - другите партии хем против, хем без алтернатива

15:04, 05 май 21 / Политика 25 5635 Шрифт:
Василена Йорданова Автор: Василена Йорданова

ГЕРБ иска председателкото място в новата ЦИК. Те предлагат Централната избирателна комисията да бъде оглавена от бившия зам.-министър на вътрешните работи Красимир Ципов. Останалите партии в парламента не предлагат алтернативни кандидатури, но и не подкрепят предложението на ГЕРБ.

Най-остро срещу това предложение се изказа Мая Манолова от „Изправи се! Мутри вън!“, според която Ципов като председател на ЦИК е обида за българските избиратели, тъй като под неговото ръководство като зам.-министър на МВР, честността на изминали избори е поставено под „тежко съмнение“. 

При липсата на алтернатива обаче, ако Красимир Ципов отговаря на изискванията на закона, то именно той ще бъде новият председател на ЦИК. До жребий за поста няма да се стигне, тъй като има само една кандидатура за поста.

Кандидатите

Днес партиите обявиха пред държавния глава своите кандидати за членове на новата ЦИК. Според промените съставът на комисията ще бъде намален от 20 на 15 членове, излъчени от партиите в парламента. Така в него ще влязат 4 представители на ГЕРБ-СДС,  по 3-ма от БСП и „Има такъв народ“, по 2-ма от ДПС и „Демократична България“ и един „Изправи се! Мутри вън“. Отпадат представителите на ВМРО („Обединените патриоти“).

Освен номинацията на Красимир Ципов от ГЕРБ предлагат в комисията да влязат Димитър Димитров, Георги Баханов и Йорданка Ганчева. От „Има такъв народ“ издигнаха кандидатурите на Елка Стоянова, Камелия Нейкова и проф. Любомир Гаврилов. БСП предлага Емил Войнов, Силвия Стойчева и Цветанка Георгиева. От партията издигат кандидатурата на Войнов за зам.-председател на Комисията. ДПС от своя страна предложиха Севинч Солакова и Ерхан Чаушев. „Демократична България“ номинира социологът Цветозар Томов и общинският съветник в София и математик Любомир Георгиев за членове на избирателната комисия. От „Изправи се! Мутри вън!“ пък залагат на адв. Росица Матева. 

В петък – 7 май, те ще бъдат изслушани от държавния глава. А самата комисия ще заработи на 11 май.

Разполагаме с дни - трябва да сме експедитивни

Дейността на ЦИК се мери в дни, трябва да действаме експедитивно и отговорно, призова държавният глава. Той апелира партиите да проведат спокоен диалог и да постигнат консенсус.

На твърденията на ГЕРБ, че промените в ЦИК са насочени именно срещу тях и мнозинството им в комисията, а цялата процедура се провежда проформа, Радев отвърна, че най-голямата парламентарна група няма феодални права върху ЦИК.

ЦИК е консенсус между всички партии и никой няма собственост върху нея, категоричен бе държавният глава.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама