ГЕРБ научили за консултациите за ЦИК от медиите

16:38, 03 май 21 / Политика 25 3541 Шрифт:
Цветилена Симеонова Автор: Цветилена Симеонова

Президентът Румен Радев обяви, че консултациите за състав на нова Централна избирателна комисия (ЦИК) ще са на 5 май. Тогава пред държавния глава трябва да бъдат представени номинациите на парламентарно представените партии за членове на комисията.

На брифинг от ГЕРБ се възмутиха, че са научили от медиите за намерението на президента консултациите да се проведат след два дни. От партията на Бойко Борисов изразиха дори убеждение, че другите формации са знаели отпреди това, защото „са в комуникация с Радев“.

Борисов: В изборното състезание единият отбор ще има и съдиите

„Очевидно ние сме единствената партия, която не е имала информация за това. Ние не знаем нито на какви критерии трябва да отговарят кандидатите за членове на ЦИК, нито какво се очаква от тях. Нямаме информация как ще преминат тези консултации. И всичко това се случва два месеца преди парламентарните избори. Ако ние бяхме направили такъв погром преди предишните избори, съм убеден, че журналистите, партиите и всички коментатори и анализатори щяха да ни унищожат. Това е абсолютен скандал“, категоричен е Тома Биков.

Биков заподозря, че се прави опит цялото законодателство да бъде направено така, че да спечелят определени политически сили - от кръга на Румен Радев. „И това се прави с цел той да спечели втори мандат като президент. Цената на това може да бъде провал на изборния процес и на демокрацията у нас. И страната да влезе от политическа криза в конституционна. Защото глупавото направяне на Изборния кодекс води до това“, категоричен е той.

„ЦИК ще се назначи с крайно съмнителна и неясна процедура, която може да породи само съмнение в предстоящите избори. Срамно е да разформироваш ЦИК и да я дадеш на президента по негово нареждане“, каза още Биков.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама