Депутатите няма да си намаляват заплатите

10:21, 05 май 21 / Политика 25 3045 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Парламентът не включи в седмичната си програма предложението на „Изправи се! Мутри вън!“ за точка в дневния ред, предвиждаща редуцирането на депутатските заплати.

От партията настояваха възнагражденията на депутатите да бъдат свити до средната заплата за страната, която по данни на Националния статистически институт (НСИ) за последното тримесечие на 2020 г. е малко под 1500 лева.  След две прегласувания предложението не събра необходимите гласове и не залегна в дневния ред на законодателния орган, предаде bTV.

Така депутатите ще продължат да взимат основна заплата, която е в размер на три пъти средното възнаграждение за страната или 4884 лв.

Направиха ли си депутатите заплатата 10 000 лв.?

Според „Изправи се! Мутри вън!“ едно от най-големите недоволства на хората е именно високото възнаграждение на българските народни представители. А когато се намираме в социална и икономическа криза депутатите трябва да бъдат солидарни с българските граждани. 

Над 1,6 млн. българи живеят под прага на бедност

Според ГЕРБ обаче животът на този парламент ще бъде прекалено кратък, за да се правят подобни  предложения, за които няма време да бъдат подложени на гласуване на две четения. Вежди Рашидов от своя страна нарече предложението за заплатите „див популизъм“.

„Когато дойде другото Народно събрание, народните представители ще гледат тази точка и ще решат да не получават заплати. Сутрин, преди влизане, по 10 тояги на голо, и така“, пошегува се Йордан Цонев от ДПС.

И промените в съдебната власт останаха за друг път

Законопроектът за съдебната власт и за изменение на НПК също не намериха място в програмата на Народното събрание. Промените бяха внесени като допълнителни точки от „Демократична България“, но въпреки че текстовете са минали през комисии, до началото на днешното заседание не бе постъпил докладът по тях.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама