Mашинното гласуване - основно предизвикателство пред новата ЦИК

14:30, 07 май 21 25 3344 Шрифт:
Василена Йорданова Автор: Василена Йорданова

Организацията и провеждането на машинния вот на предсрочните избори е основното предизвикателство пред новата Централна избирателна комисия. Днес президентът изслуша предложените кандидати за членове и ръководство на ЦИК.

Според последните промени в Изборния кодекс в секциите с над 300 избиратели у нас и в чужбина ще гласуват единствено посредством машина. Комисията ще разполага с едва два месеца, за да може организира вота на 11 юли, в същото време обаче няма единодушие по въпроса за машинния вот.

Аз съм поддръжник на машинното гласуване, но напълно осъзнавам рисковете, свързани с него – с логистиката, сертифицирането, верифицирането, публичността на методиката“, заяви президентът Румен Радев. Той напомни, че още през януари е поискал да се публикува методиката за проверка и тестване на изборните машините, но тя все още не е оповестена и това сваля доверието в машините.

Сред привържениците на машинния вот е и председателят на новата комисия Камелия Нейкова („Има такъв народ“). По думите ѝ този начин на гласуване не позволява недействителни бюлетини и улеснява работата на секционните избирателни комисии. Според нея обаче ЦИК е притисната от времето и трябва да започне работа с летящ старт.

Издигнатата от „Има такъв народ“ Камелия Нейкова оглавява ЦИК

Емил Войнов  (БСП) основно предизвикателство ще организирането на вота именно в онези около 250 секции в чужбина, където трябва да се доставят машини. В подкрепа на информационна кампания за машинното гласуване се обявиха и

Цветозар Томов („Демократична България“), и Цветанка Георгиев (БСП). Томов заяви, че ще поиска забраната на достъпа на партии и граждански организации до тестване и проверка на машините да бъде отменена.

От ГЕРБ обаче продължават да са против липсата на алтернатива на машинния вот. Според Димитър Димитров има усилия политически въпроси да се решават с технологии, но това буди скептицизъм. Колегата му Георги Баханов е на мнение, че в една секция с машини за един ден могат да гласуват до 280 души, като средно едно гласуване отнема 3 минути. По думите му ще има хора, които няма да могат да гласуват и така ще падне избирателната активност, предаде „Дневник“.

Тема на изслушванията бяха още видео заснемането на броенето на бюлетините, подбора и обучението на членовете на секционните комисии, мерките за предотвратяване на изборните престъпления и елиминирането на манипулирания вот. Росица Матева („Изправи се! Мутри вън“), предложи социологическите агенции да се подписват, че няма да обявяват резултати до края на изборния ден.

Новите изборни правила: По-малка ЦИК, машинен вот, повече секции в чужбина и още...

Държавният глава Румен Радев призова ЦИК да бъде по-смела и да санкционира партиите, ако нарушават изборните права и да не допускат компромиси. Според президента ЦИК трябва да работи за включването на все повече българи в чужбина в изборния процес. „Гласуването от чужбина не е просто акт на пускане на бюлетина, това е духовно приобщаване към родината и ангажираност на всички наши сънародници към съдбата на България и нейното бъдеще“, заяви Радев, цитиран от своята пресслужбата.

Изборите са стожер на демокрацията. От тях зависи да имаме демократични и легитимни институции.“, каза още държавният глава. Той обърна внимание колко е важно политическите противоречия да не се привнасят в Централната избирателна комисия.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама