Големите кавички на седмицата (3 - 7 май)

13:00, 08 май 21 / Големите кавички 25 4156 Шрифт:
Василена Йорданова

Казаното отлита, написаното остава. Подбрахме най-интересните, колоритни и запомнящи се цитати от изминалата седмица.

„Ние се готвим при всякакви правила. Аз като спортист знам, че съдията, колкото и да ти пречи, то накрая си става, каквото си трябва. Ако си добър, ще победиш“. Така премиерът в оставка Бойко Борисов коментира предстоящите консултации при президента за избора на нов състав на ЦИК, която да проведе предсрочните паралментарни избори.

Борисов видя сговор за ЦИК, плаши с мигрантски натиск

Лъжец в оставка няма, приятели. Искам днес да ви обърна внимание на един дребен детайл от сюжета за гоблен, който сме принудени да гледаме от години как се разгръща пред очите ни. И по-специално, приятели, нека разгледаме ореола на главното бездействащо лице. Онова, което имахме (минало свършено време) като премиер, а напоследък имаме като онлайн атракция, е удивително многостранна личност.“ Това коментира депутатът от Демократична България Иво Мирчев по повод последните изказвания на премиера в оставка Бойко Борисов.

 
„От една страна това е нашият Пазител в оставка (да не се бърка със Спасител), Пазителя го знаем още като Оня-който-ни-пази-от-комунистите. Героична е ролята му и нищо, дори някогашното скъпо на сърцето му членство в БКП, никога не е спирало тоя герой да положи морно тяло (с все менискусите) между народа и червената зараза.

От друга страна - това си е човек от народа и тънък негов познавач. Той знае, приятели, кой "прост“, кой сложен, как да направи разликата и как да третира единия, а и другия. Сега, вие ще кажете - защо човекът от народа не слезе при народа да си “поговорат“? Долни инсинуации! Долни! Нима народът не е у фейсбук повече от навсякъде другаде, приятели?

От трета страна - това е човек набожен - и Юда, и Пилат веднага ще ви го потвърдят. Поредна година нашият страстен читател прави задълбочени препратки към книгата на книгите. Великден е все пак! Ама не бил чел деветата Божия заповед, твърдят клеветници. Коя, бе? Онази, където се казва да не лъжесвидетелстваш? Бъдете над тези неща, приятели. Смирете се. Какво са лъжа, две, пет, макар и на Великден?

Лъжец в оставка няма, приятели. Но Буратино е време да си го приберат кукловодите, защото и децата вече не му се връзват“, посочи още Мирчев.

„Има такъв народ“ не можаха с шоуто да се харесат, искат с пари. Явно, че популизмът върви добре. Колкото до народолюбието - вашият лидер доста забогатя напоследък, докато се подиграваше с хората. Моля ви, подарявайте и по едно „Ферари“ на български народ. Няма да е лошо. Замогнахте се". Думи на депутата от ГЕРБ Вежди Рашидов по време на дебатите за намаляване на партийната субсидия на 1 лев.

„Само преди 10 минути вие гласувахте да си запазите субсидията. Донесохте от девет дерета вода, за да докажете, че трябва да имате милиончета във вашата субсидия, а сега за българските пенсионери няма пари“. С тези думи Мика Зайкова от „Има такъв народ“ се обърна към представителите на ГЕРБ по време на обсъжданията в парламента за актуализация на пенсиите. 

Като за финал: Скандал заради пенсиите прекрати заседанието на парламента

Един от спорните въпроси е откъде ще се взема парите за преизчисление на пенсиите. „Нe cи ли cпoмнятe кaквo кaзa гocпoдин финaнcoвият миниcтър – чe нaшият фиcкaлeн рeзeрв e в прeкрacнo cъcтoяниe и имa 8,5 милиaрдa тaм. Кoлeгитe ca изчиcлили кoлкo трябвaт – 185 милиoнa нa мeceц. Дo крaя нa гoдинaтa трябвaт 1 млрд. и 110 милиoнa лeвa. Извинявaйтe, кoлeги, нo щe нaмeритe пaри зa бългaрcкитe пeнcиoнeри“, кaзa Микa Зaйкoвa. „Бългaрcкитe пeнcиoнeри мизeрcтвaт, тe ca нaй-бeднитe в Eврoпa. Нe ви ли e нeудoбнo дa кaжeтe, чe нямa пaри. Зa вcичкo другo имaтe пaри. Милиoнчeтaтa дa cи ги cлoжитe в cубcидиятa имaтe, a нямaтe пaри зa бългaрcкитe пeнcиoнeри. Щe нaмeритe! Имa във фиcкaлния рeзeрв пaри!, кaтeгoричнa бe тя.

За ГЕРБ Борисов може да е цар и бог, но за останалите е просто лидер на една партия. Това заяви Мая Манолова от Изправи се! Мутри вън!“ по време на консултациите при президента за състава на новата ЦИК. Думите ѝ са провокирани от решението на Борисов, ГЕРБ да оттегли кандидатурата на Красимир Ципов и да остави без председател колективния орган.

„Това е капан“: ГЕРБ оттеглят кандидатурата на Красимир Ципов за шеф на ЦИК

„Наглостта и неуважението към останалите, нарушаването на процедурите и на правилата трябва да бъдат санкционирани. Не може тук в институцията на президента на републиката някоя политическа формация да си позволява такова поведение. Хрумнало му на някого да си смени мнението, след като беше подписан протокол и беше постигнато съгласие. Той може за вас да е цар и бог, но за останалите е просто лидер на една партия и ние не сме длъжни да се съобразяваме с неговите прищевки. Които при все това се сменят на всеки два дни по три пъти“, коментира Манолова.

Издигнатата от „Има такъв народ“ Камелия Нейкова оглавява ЦИК

Коефициентът на полезно действие на парламента е малко над нулата. Някои задачи, които да сложат основа на предстоящите избори - Изборният кодекс, машинното гласуване, това са неща, за които може да се поздравим. Всичко останало започна да прилича на предизборен митинг. Лансиране на тези, които ще бъдат повтаряни следващите два месеца“. Това заяви зам.-председателят на групата на „Има такъв народ“ в парламента Ивайло Вълчев.

Думите му са по повод последното заседание на Народното събрание, което отново започна със скандал между партиите.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама