Скандалът „Илчовски“: За подкупите, Мата Хари и фурмите...

22:10, 07 май 21 / Политика 25 4223 Шрифт:
Ирина Иванова Автор: Ирина Иванова

Над 4 часа продължи изслушването на зърнопроизводителя Светослав Илчовски и собственика на „Градус“ Иван Ангелов в Комисията по ревизия. 

Скандал в комисията „Манолова“: Бизнесмен разказa за кюлчета и Мата Хари

Между двамата многократно прехвърчаха искри, а по ирония на съдбата бяха настанени един до друг в залата. Чуха се обвинения за подкупи за милиони, платена жрица на любовта, загробени норки и премиерска помощ пред ветеринарните власти. Споменаха се дори фурмите, изпратени миналата година от Обединените арабски емирства (ОАЕ). 

Заседанието протече под огромно напрежение и защото депутатите от ГЕРБ, дори тези, които не членуват в комисията, се опитаха отново да саботират изслушването. Още в самото начало народният представител от партията на премиера в оставка Маноил Манев препоръча Илчовски да бъде взет под охрана на Бюрото към главния прокурор. Причината - ако нещо се случи с него, да не бъдат обвинени от ГЕРБ за това. 

В залата настана пълен хаос и се стигна до размяна на реплики и искане на председателя на комисията Мая Манолова квесторите да отстранят от заседанието Маноил Манев. До неговото изгонване обаче така и не се стигна.

В крайна сметка Илчовски успя да вземе думата и продължи с разкритията. Той разказа, че фиктивните сделки с „Градус“, за които спомена миналия път в парламента, са били за 60-70 млн. лв. само за 2017 г. Зърнопроизводителят призна, че многократно е бил принуждаван да ги извършва.

За мъжката дружба с премиера

Другият бизнесмен Иван Ангелов пък разкри, че премиерът в оставка Бойко Борисов многократно е съдействал на фирма „Градус“. По думите му той му е оказвал помощ при пропускането на доставките до други страни. Той обясни, че наскоро Франция забранила вноса на български плодни яйца, въпреки че стоката имала европейски сертификат, и министър-председателят му помогнал. Подобен казус имал и с Турция.

„Борисов ми съдейства като гарантира пред турската ветеринарна служба, че нашите сертифиакти отговарят на европейските изисквания“, каза Ангелов, цитиран от „Mediapool“. 

Бизнесменът призна, че се познава добре с премиера и често се чували по телефона. „Отношенията ми с премиера са чисто мъжки без нищо сексуално“, заяви той.

За Мата Хари

Ангелов нарече лъжа твърденията на Илчовски, че е платил на плейметка 5 хил. лв., за да „обслужи“ премиера. Тази плеймейтка е много евтина. Борисов ще си намери кой да плати за много по-скъпа“, отбеляза той. Така и не стана ясно обаче името на въпросната жена. 

За фурмите

В залата настана сериозен смут и когато собственикът на „Градус“ се изпусна, че с фурмите, които бяха изпратени на България от ОАЕ в началото на пандемията у нас, си е възстановил парите и дори е на печалба. 

Припомняме, че бартерът между двете страни тогава бе направен с дарения на хранителни стоки от неговата фирма и „Интръст“ (собственост на бившия депутат Делян Пеевски) срещу медицински консумативи и фурми от ОАЕ. Тогава лично бившият вече икономически министър Емил Караниколов предаде стоката в Дубай. А за нашата пратка, която получихме бе обяснено от правителството, че ще бъде дарена на БЧК за социално слаби хора. 

След скандала в комисията по ревизия: „Градус“ съди Светослав Илчовски за клеветa

На уточняващи въпроси от „Демократична България“, за това как се е стигнало до продажба на фурмите, Ангелов съвсем се оплете и обяви, че бизнесът му има задължения „от хуманитарен характер“ и не всичко било пари. 

В крайна сметка бизнесменът не даде повече информация и обясни, че не си спомнял, защото бил възрастен. Той обаче обеща да направи справка. 

В края на заседанието председателят на комисията обяви, че ще изпрати всички събрани записки от показанията и документи на редица институции, сред които са българската и европейската прокуратура, ДАНС, НАП и др. 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама