Руският посланик: Отношенията с България са дипломатическо противопоставяне

09:26, 09 май 21 25 3257 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Посланикът на Русия у нас Елеонора Митрофанова заяви в интервю за bTV, че в момента се води геополитическа битка между сили, които искат многополюсен свят, и сили, които искат еднополюсен свят. Според нея последните две години в отношенията между Русия и България могат да бъдат определени като период на дипломатическо противопоставяне.

„Ние приемаме избора на България - Вие сте член на ЕС и НАТО, това е факт. Но сме против алиансовата групова солидарност да пречи на прагматичното сътрудничество с останалия свят, включително и с Русия. Мястото на Русия в историята на България е особено, обединяват ни православието и езикът на първо място. Русия е освободила България от турско робство и ми се струва, че хората помнят това много добре. И затова не ни се иска тази блокова дисциплина и солидарност да пречи на нормалното развитие на сътрудничеството между нашите страни“, посочи Митрофанова.

България обяви още един руски дипломат за персона нон грата

Според нея гоненето на дипломати е непонятно и без доказателства. „Това беше предшествано от период на разцвет - имаше визити на Радев, на Борисов, Медведев. Всичко изглеждаше чудесно. Но – мисля, че това не се хареса в парадигмата на тази блокова система. И след американска визита от правоохранителната система започна гоненето на дипломати. Ние подхождаме философски и разбираме, че България е малка страна, трябва да се развива, че ЕС дава определени средства и помага. Но не мисля, че заради това трябва да се принасят в жертва отношенията с Руската Федерация“, заяви Митрофанова. Тя отрече да е имало шпионаж в полза на Русия.

Митрофанова коментира и случая с опозиционера Алексей Навални. „Навални е много противоречива фигура. През 2010-та, когато се кандидатира за кмет на Москва, предизвика голяма симпатия. Млад, симпатичен, добре говори и наистина предизвикваше симпатия у много хора, и у мен също. Той е националист, но е и нарцис, иска публичност, политика, да е във фокуса на общественото внимание, това е същността му. И започна да прави разследвания и смяташе, че те ще го доведат до голямата политика, защото хората го четат. Но хората обичат хляб и зрелища, четат, разбира се, но не значи, че биха гласували за него. Той има малко подкрепа. Медиите я преувеличават“, посочи тя.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама