Промените в ГЕРБ: Кой си заслужи място на масата на Борисов?

12:45, 11 май 21 / Политика 25 4571 Шрифт:
Биляна Иванова Автор: Биляна Иванова

На национално събрание ГЕРБ приеха знакови промени в ръководството на партията. Всички регионални структури се включиха в събранието онлайн. В залата в София при премиера Бойко Борисов и основните лица на партията не бяха допуснати журналисти с мотив епидемичната обстановка. 

За назидание: ще прави ли Борисов чистка в ГЕРБ?

Кметовете Йорданка Фандъкова и Димитър Николов бяха освободени от зам.-председателските места в партията. „Като зам.-председател освободихме и Цветан Цветанов, но сега не е такава хипотезата. Точно обратното. За времето, в което двамата управляват тези градове (София и Бургас бел.ред.), те станаха в пъти по добро място за живеене. Направиха се толкова много неща, че няма да ми стигне времето да ги изброя“, аргументира се лидерът Бойко Борисов, като уточни че двамата остават членове на Изпълнителната комисия. „Надявам се да не прочета заглавие, че е свалено доверието. Точно обратното. Обичаме ги, уважаваме ги, но партийна работа изисква ежедневно присъствие на събрания“.

Новите втори 

На тяхно място зам.-председатели станаха: Томислав Дончев и Даниел Митов. „Защо точно тях, защо не други? Със сигурност има още много достойни хора. С този избор ГЕРБ ясно заема мястото си в център дясно, като евроатлантическа партия и това е много важно в момента. Нашите партньори много внимателно гледат и слушат“, посочи Борисов.

Даниел Митов коментира: „Предстои много работа и оправдаване на доверието. Винаги съм стоял на ясни позиции, повече от 20 години съм в политиката. Винаги съм принадлежал към българската десница. Приказките, че няма ляво и дясно можем да ги забравим, това са политически лакардии, които ги говорят хора, които нищо не разбират от политика“.

Томислав Дончев благодари за доверието и посочи: „Тези с повече опит знаят, че доверието е колкото повод за радост, толкова и тежест“. Той изтъкна, че всеки без значение възрастта трябва да учи нещо ново всеки ден, а с политическите партии е същото. „ГЕРБ трябва да остане политическата сила, която мисли за общото, за цялото общество“, призова Дончев, като разграничи партията от останалите, които си „отглеждат радикални малцинства“. „Трябва да сме политическата сила, която да положи усилия да върне разговора на ниво политическа прагматика“, заяви той. По думите му задачата на ГЕРБ е да бъдат по-добри от самите себе си, а не от другите.

Изпълнителната комисия

Менда Стоянова, Красимир Велчев и Пламен Нунев вече не са членове на Изпълнителната комисия. Борисов обаче уточни, че и те продължават да работят за партията. За Велчев каза, че е „сърцат партиен боец и безукорно честен“, за Нунев: „колега още от полицейските години, от Русе направихме прекрасен град, но с някои наши грешки загубихме изборите там“, а Стоянова описа като „един от темелите във финансите“.

ГЕРБ решиха да увеличат хората в тази комисия – от 11 на 15. По право в нея влизат Томислав Дончев и Даниел Митов. Борисов остави и Йорданка Фандъкова и Димитър Николов. Останалите са Иван Тотев, Тодор Кръстев, Илтер Садъков, Вежди Рашидов, Живко Тодоров, Цвета Караянчева, Даниела Дариткова, Тодор Тодоров, както и министрите в оставка Костадин Ангелов и Деница Сачева. Председател на комисията по право е лидерът.

Десислава Танева, Александър Ненков, Емил Радев, Ирена Соколова, Андрей Новаков и Даниела Савеклиева вече не са членове на Контролната комисия. Смениха ги: Михаела Крумова, Александър Иванов, Бранимир Георгиев, Любомир Перчинков, Галя Желязкова, Полин Гълъбова.

Няма промени в Комисията по етика на ГЕРБ. Членове остават Валентин Радев, Ивелина Василева и Красимир Ципов.

Десислава Атанасова, Тома Биков и Георг Георгиев, които се изявяват като говорители на партията по актуалните политически теми, не получиха места в комисиите. 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама