Комисията за финансов надзор не вижда нарушения при „Градус“

21:45, 10 май 21 25 3903 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Комисията за финансов надзор (КФН) не е установила до момента никакви нарушения с акциите на фирмата производител на пилешко месо „Градус“ от първоначалното ѝ впистване на Българската фондова борса, съобщиха от регулатора. 

Оттам посочват още, че извършваната дейност от „Градус“ и нейните дъщерни компании до придобиване на публичен статут не подлежът на надзора от КФН. Въпреки това от финансовия надзорът обявиха, че имат готовнност за по-обстойна проверка, ако им бъде предоставена допълнителна информация.

Припомняме, че преди дни бизнесменът Светослав Илчовски обяви, че е бил въвлечен в схема за изкуствено увеличаване на оборота преди борсовия дебют на „Градус“. Целта била завишаване на цената на акциите и изкупуването им от пенсионни фондове.

Според Комисията от август 2018 г. до края на месец април 2021 г. общо изтъргуваният обем акции от капитала на дружеството е 10 147 628 броя, при най-ниска цена 1.35 лв. и най-висока - 1.85 лв. Балансовата стойност на една акция на „Градус“ към 31 март е 1.30 лв. Цената на една акция на същата компания при затварянето на пазара на 5 май е 1.56 лв., а към - 7-ми е на ниво от около 1.45 лв., т.е. налице е спад от 6.4 %. Тези цифри според Финансовоя надзр не дават основания за съмнения за наличието на измами или нередности при продажбата на акции на дружеството.

„Градус“ губи 24 млн. лв. от срив в акциите

По-рано от „Градус“ обвиха, че са готови за пълна данъчна ревизия и проверки от всички институции. Това става ясно от позиция на независимия член на Съвета на директорите на дружеството Георги Бабев.

Скандал в комисията „Манолова“: Бизнесмен разказa за кюлчета и Мата Хари

От фирмата днес заявиха, че са обезпокоени от факта, че „твърденията и откровените манипулации получават гласност и легитимация в българския парламент без да бъде направен какъвто и да е опит за установяване или дори проверка на фактите“. Това не само подкопава доверието в компанията, но води директно до преки загуби за хиляди професионални и непрофесионални инвеститори за сметка на краткосрочни политически дивиденти.

Неверните изказвания, уронващи престижа на дружеството, доведоха до спад в цената на акциите, което ощети инвеститорите с реални 24,36 млн. лв., съобщават от фирмата, като уверяват, че предприемат всички необходими действия за защита на интересите на своите инвеститори.

След скандала в комисията по ревизия: „Градус“ съди Светослав Илчовски за клеветa

От „Градус“ отричат  твърденията за кухи обороти и фиктивни сделки. От дружеството заявяват, че от сформирането на компанията до този момент всички отчети, обороти и сделки са проверявани и не е открито несъответствие или проблем.

„Всички сделки са реални, надлежно регистрирани в НАП и отчетени в съответствие с международните счетоводни стандарти във финансовите отчети на групата“, заявиха в позиция до медиите. Те посочват още, че „Градус“ АД се нарежда сред водещите компании в България по размер на реално разпределените дивиденти.

От компанията изготвят справка за всички сделки със зърнени култури от 2017 г. до днес, която ще бъде публично оповестена.

Скандалът „Илчовски“: За подкупите, Мата Хари и фурмите...

Дружеството опровергава и твърденията за „акции без стойност и нереални цени“.  В излизането на „Градус“ АД на борсата през 2018 г. са участвали над 1200 инвеститора, а публичното представяне е организирано от аукцион на БФБ. „Това е най-прозрачният метод за публично предлагане, при който крайната цена се определя от пазарните участници, а не от „Градус“ АД“, посочват от компанията.

„Градус“ отхвърля и твърдения за „завишени субсидии“. От дружеството обясняват, че спазват Директива на Европейския съюз за хуманно отношение към животните, за което получават компенсация за пропуснати ползи по установения ред, без привилегировано отношение.

Прокуратурата е започнала проверка на твърденията на Илчовски

„Компенсациите в България са едни от най-ниските в Европейския съюз и твърденията за огромни суми са подвеждащи и неверни“, заявяват от компанията. Според тях без тези компенсации целият сектор селско стопанство в областта „Отглеждане на животни“ няма да може да бъде конкурентоспособен в световен мащаб.

От „Градус“ определят като лъжа твърденията, че са получавали „завишени субсидии“ от  80 евро на кокошка и посочват, че това лесно може да се провери.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама