Съдът обяви специалния прокурор за противоконституционен

12:22, 11 май 21 25 3262 Шрифт:
Цветилена Симеонова Автор: Цветилена Симеонова

Конституционният съд излезе с решение, че създаденият особен прокурор по разследването срещу главния прокурор или негов заместник е противоконституционен. С такова искане президентът Румен Радев сезира съда в края на февруари, след като новата фигура бе гласувана в последните дни на 44-ото Народно събрание. Тогава Висшият съдебен съвет спря процедурата по избор в очакване на решението на Конституционния съд.

Радев оспори пред Конституционния съд създаването на специален прокурор

Според държавния глава с въвеждането на фигурата на особен прокурор по разследването срещу главния или негов заместник и с предаването на подсъдността по тези дела изцяло към Специализирания наказателен съд се засягат основни конституционни ценности като независимостта на прокурорите в рамките на съдебната власт, равенството на гражданите пред закона и забраната на извънредните съдилища. Тогава Радев наложи и вето върху промените, което обаче беше отхвърлено от депутатите.

Припомняме, че на 29 януари Народното събрание окончателно прие идеята да има специален прокурор, който да разследва главния. Първоначалното предложение на ГЕРБ претърпя промяна – мандатът на новия прокурор ще бъде 5, а не 7 години. Изменението мина въпреки отрицателното становище на ВСС и критиките на Венецианската комисия. От опозицията също бяха против създаването на този „Франкенщайн“ в правната наука.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама