„Реформата” на ГЕРБ в съдебната система се оказа мъртвородена

14:12, 11 май 21 / Политика 25 3185 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Бутафорният опит на ГЕРБ да замаже положението в очите на обществото ина партньорите ни от ЕС се провали с гръм и трясък. „Реформата” на съдебната система се оказа мъртвородена. Това коментира говорителят на ПП „Републиканци за България“ Виктор Серафимов, след като днес Конституционният съд реши, че идеята за специален прокурор, който да разследва Главния прокурор е противоконституционна.

Реформирането на съдебната система е абсолютен приоритет и трябва да бъде (започната и) завършена от хора, които имат идея какво и как трябва да се направи, заявява Серафимов, цитиран от пресцентъра на партията.

По думите му мандатът на главният прокурор трябва да има намален на 5 години, а президентската институция трябва да има право на еднократно вето върху избора на главен прокурор. Според Серафимов това ще гарантира, че състезанията с 1 участник ще останат в миналото.

„Републиканци за България“ ще се борят за по-къс мандат на главния прокурор

Специализираното правосъдие трябва да остане в историята. Идеята е била добра. Изпълнението - не. Висшият съдебен съвет трябва да има по-малка политическа квота. Политическите аргументи при управлението на съдебната система ни доведоха до крайното дъно, смята още той.

Обществото ни няма нито времето, нито търпението за още експерименти със съдебната система. Видовден дойде. Следващото - 46-то Народно събрание ще покаже кои политически сили целят реални реформи и кои пазят статуквото, каза още Виктор Серафимов.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама