„Непоискано мнение с Андрей Арнаудов“: За Владо Каролев и изчезващата порода

14:00, 22 окт 21 25 13418 Шрифт:
Андрей Арнаудов Автор: Андрей Арнаудов

Почина икономистът Владимир Каролев след близо шест месеца, прекарани в кома след инцидента в Пирин. В негова памет Topnovini.bg препубликува текст на един от близките му приятели Андрей Арнаудов, с когото го свързват над 20-годишна дружба. Думите му са от 13 май т.г. - броени дни, след инцидента с Каролев. 

Владимир Каролев си отиде

Владо Каролев винаги е умеел да приковава погледите към себе си. Запознахме се преди 20 години в зората на „Сблъсък“. Преди същинския спор на ринга винаги имахме първи гост. Когато той влезе в студиото го бяхме качили на сноуборд, пръскахме с изкуствен сняг, а за фон бяхме пуснали песента на Ален Делон и Далида „Пароле, Пароле“ и с Иван припявахме „Каролев, Каролев, Каролев“.

Бяхме на 20 години и това ни се струваше изключително забавно, а Владо, който също току-що беше станал популярен, ни шокираше с изключителната си освободеност. По това време, а и сега, няма политици, които биха позволили подобно нещо. Може би и затова той никога не се превърна в политик, в същинския смисъл на думата. Неговата порода е трудна за разбиране в България.

В последните години животът се стече така, че станахме доста близки, особено след участието му в третия сезон на „Фермата“. Изумявал ме е с огромната информация, която носи в главата си по всякакви теми, преди всичко по икономически и финансови, и затова винаги съм обичал да го слушам. Така или иначе обратното е доста трудно, защото никак не умее да бъде слушател. В това отношение, а и в липсата на толерантност в спора, понякога съм виждал у него някои от най-лошите си черти, умножени по 10.

Веднъж в един служебен автобус, качвайки се в планината, започнахме сблъсък на тема национализъм и тъй като смятах, че това е въпрос, по който знам повече, този път реших да не слушам. Спорът ни прерасна в такава зверска караница, че на останалите пътници буквално им паднаха мандибулите от изумление. Накрая беше доста срамно, защото просто се разнасяха крясъци и аз си позволих да го обидя, подигравайки се с резултата му от местните избори в София през 2011 г. Естествено много скоро съжалявах, но по-важното е, че точно 20 минути по-късно кротко се разхождахме все едно нищо не се е случило. Като повечето добри хора, Владо не е злопаметен и по тази причина още два часа по-късно весело пиехме бира и гледахме мач.

По-рано ви казах, че неговата порода не се харчи много в България, а днес можем да кажем, че вече е и изчезващ вид. Тази рядка комбинация от западна разкрепостеност и липса на предразсъдъци, съчетана с българска откровеност, трудно продава успешен и популистки обществен образ. И може би точно заради това съм чувал толкова незаслужени упреци към него.

Ние в България харесваме други типажи – хора на реда, военни, генерали, алфа-мъжкари, бабаити... респектираме се от селски велможи, тарикати, от софистицирани селяни, добре маскирани в градски сноби, и какви ли още не. Но най-важното – лесно разгадаеми като типаж.

Хора като Владо нямат ясна за разбиране линия, излизат от стереотипа и имат различно мнение. То един път ще устройва властта, а друг път ще устройва опозицията - така рискуваш накрая никой да не те харесва. То допуска да кажеш на част от хората, изпаднали зад борда, че никога няма да се оправят и тогава не те смятат за честен, а просто за лош. Този градски типаж, макар и труден за преглъщане, беше по-приемлив преди 20-30 години, но сега във времето на политическа коректност и ултратолерантност вече е тотално неприемлив. Днес всички популярни хора, дори и тези от шоубизнеса, плащаме данък обществено мнение и много рядко съм виждал такива като Владо, за които това почти няма значение.

Общественият образ стана по-важен от реалния, а би трябвало най-значимото да е друго – да ценим хората, които остават свободни и искрени. Да ценим тези, които умеят да мечтаят и които вярват в правото и стремежа на всеки човек да бъде щастлив. И най-вече да ценим добрите хора, а всички, които го познаваме, знаем, че Владо е точно такъв. Имаме огромна нужда точно от този изчезващ вид.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Напишете коментар
Коментари: 2
1 Анонимен 11:24, 13 май 21

Владо помогна на ндсв доста пари да се изперат в офшорки тогава. Куче влачи диря няма...

2 Анонимен 20:01, 13 май 21

Много точно и хубаво написано 'непоискано мнение' . Изумително е колко много хора не го харесват и в коментарите си в социалните мрежи пишат лоши неща за него, което само по себе си е признак за това колко податлива е масата на манипулация и благи думи, и също колко повече имаме нужда от такива като Владо Каролев. Дано се оправи! С него сме!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама