„Воля“ склони за обединение с патриотичните партии, „Атака“ имат условия

14:10, 15 май 21 / Политика 25 4443 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Идеята на ВМРО за обединение с НФСБ, „Атака“ и „Воля“, но без лидерите в листите, изглежда все по-постижима. 

ВМРО искат президентска република

Днес от „Воля“ определиха предложението на патриотите като правилен ход. „Идеята лидерите да отстъпят крачка назад и да не са водачи на листи ще предотврати всякакви опити за атаки, свързани с отдавна решени проблеми в отношенията им”, заявяват от партията на Веселин Марешки в позиция, разпространена до медиите. Те обаче не посочват за кои проблеми става въпрос и кога са били решени. 

От „Воля“ изтъкват още, че „такъв патриотичен съюз няма да допусне превръщането и на следващото Народно събрание в поле на омраза, некомпетентност и подмяна на предизборни обещания.” В съобщението им не се посочват никакви условия за евентуално обединение, пише само, че до дни ще вземат официално решение. 

Припомняме, че в 44-ия парламент Марешки и Каракачанов имаха многократно търкания относно въпросите, свързани със сигурността и отбраната. Лидерът на „Воля“ неведнъж е обявявал, че е против да се дават толкова много пари за закупуването на бойни самолети за ВВС.

Председателят на ВМРО пък обвиняваше бизнесмена, че ги подкрепя само когато има интерес от това: „Когато има желание да прави коалиция с нас, ни хвали и много ни обича. Когато види, че няма да направим коалиция, плюе и храчи, смятайки, че ще вземе някой глас“. 

Самият Марешки обаче не е ясно дали ще може да влезе в парламента, защото очаква решението на Върховния касационен съд (ВКС) относно присъдата му за изнудване. Ако тя бъде потвърдена, го очаква затвор в близките 4 години. Очаква се до 2 месеца, когато са и изборите, съдът да излезе с решение. 

Снимка: БГНЕС

От „Атака“ имат условия 

За разлика от „Воля“, лидерът на „Атака” Волен Сидеров постави редица теми, по които очаква подкрепа, за да се състави „национална отговорна коалиция“. Сред тях са възстановяването на „Южен поток” и АЕЦ „Белене”, както и промяна в Закона за референдумите, за да има допитване за всеки важен въпрос. От „Атака” поискаха и „разтурване” на цялото МВР, по примера на Грузия.

Сидеров отбеляза, че е готов да се коалира с всеки, който приеме програмата на партията му. „Да заповядат Борисов, Нинова, Карадайъ. Да кажат, че не искат да воюват с Русия. Това се отнася и до Радев. Всеки, който припознае тези точки, не ме интересува как се казва, готов съм”, посочи Сидеров, цитиран от Нова телевизия. 

От „политически проститутки“ до „принципно обединение“: Обратът в отношенията между Марешки и Симеонов

Чака се решението и на НФСБ

От НФСБ все още не са излезли с официална позиция, но още в края на миналия месец първи призоваха за обединение на патриотите за следващите избори. 

Дали в предизборната кампания ще видим обединение на всички национални формации, предстои да разберем. До момента показват, че са загърбили миналите си конфликти и различия и са готови за разговори. Явно са си взели поука от предните избори, когато нито една от тях не успя да се добере до парламента.

Тогава ВМРО спечелиха 3,64%, а „Воля“ се явиха в съюз с НФСБ на Валери Симеонов, но спечелиха едва 2,37%. „Атака” регистрира най-ниския резултат от създаването си - 0,49%.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Анонимен 22:20, 15 май 21

Пази, Боже, тези пак да вземат властта! Пази, Боже!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама