Коронавирусът у нас: Епидемична обстановка ще бъде удължена до края на юни

15:55, 16 май 21 25 4219 Шрифт:
Ирина Иванова Автор: Ирина Иванова

Извънредната епидемична обстановка у нас ще бъде удължена с още месец - до края на юни. Това заяви главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев в ефира на bTV.

„С обявяването на тази обстановка са свързани доста от мерките, които се прилагат, така че без нея те не могат да действат. Вероятно ще е необходимо поне с 1 месец тя да се удължи“, допълни той.

Все още обаче не е ясно какво се случва с работата на Националния оперативен щаб, след встъпването на служебния кабинет. Новото правителство трябва да реши дали той ще продължи да действа в настоящия си вид или ще бъде назначен нов щаб.

„Зелените коридори“ няма да се закриват

Главният държавен здравен инспектор отбеляза, че „зелените коридори“ няма да се закриват. Ще се облекчи и раздаването на ваксини за личните лекари – те ще ги получават от РЗИ-тата и от ДКЦ-тата, които ще бъдат определени в заповед. Целта е да се избегнат струпвания и напрежение, каквото имаше пред Столичната здравна инспекция.

Според него общопрактикуващите лекари трябва да получават ваксини толкова, колкото заявят. „От края на май доставките на „Pfizer“ се увеличават двойно, което ще даде възможност да удовлетворим почти на 100% техните заявки, и да останат количества за електронната система и „зелените коридори“, обясни доц. Кунчев.

Промени в правилата за влизане в България

Стана ясно още, че се обмислят промени в правилата за влизане в България - децата до определена възраст да не се тестват. Обсъждат се два вариант за такава възрастовата граница - до 2-годишна възраст или до 5-6 г., като най-верятно ще се приеме второто предложение. „Според мен е по-удачно да е 5-6 г., вземането на проба от по-малките деца е по-неприятно, по-трудно особено в условия на граница или някъде другаде. Има минимален риск, но е приемлив, не е толкова голям процентът на децата под 5 г., които пътуват, влизат в България, така че може да определим възраст такава, която да улеснява пътуванията на хората“, уточни здравният експерт.

Планира се и разширяване на списъка с производители на бързи тестове, които да се признават, за да се премахне карантина при влизане у нас. Ще се разшири и списъкът с държави, от които влизането е забранено заради разпространението на индийския вариант на вируса на територията им.

Промените се очаква да бъдат „облечени“ в заповед през новата седмица.

Данните от последното денонощие

През последните 24 часа у нас са регистрирани 203 нови случая на коронавирус при по-малък брой направени теста - 7 281, сочат данните от Единния информационен портал. Това означава, че 2,78% от взетите проби са дали положителен резултат. 4 310 са направените тестове по метода на PCR, като положителните са 121. За деня има и 2 971 антигенни теста, положителните при тях са 82. 

Най-много нови случаи има в София - 44. След това се нареждат Варна с 31 и Пловдив с 21. В Ловеч, Стара Загора и Шумен, няма отчетен нито един нов случай.

Общият брой на потвърдените случаи у нас вече е 414 041. Броят на активните случаи спада и към момента те вече са 34 464. Броят на настанените в болница обаче се увеличава- 4 839, от които 501 са в интензивно отделение. Общо 13 335 медицински лица са сред официалните случаи на коронавирус. 

Броят на излекуваните през последното денонощие е по-голям от този на новозаразените. През последните 24 часа са излекувани 334 души, така общият им брой достига 362 327. 

Жертвите на болестта у нас са 17 250, 7 от които са от последното денонощие

До момента у нас са поставени общо 1 113 351 дози на ваксини срещу COVID-19. През последното денонощие са извършени 6 591 имунизации. Лицата със завършена втора имунизация са вече 413 148.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама