Освобождават Ивайло Иванов заради полицейското насилие на протестите

15:00, 16 май 21 / Политика 25 4520 Шрифт:
Ирина Иванова Автор: Ирина Иванова

Президентът Румен Радев подписа указ в петък за освобождаване на главния секретар на МВР Ивайло Иванов след предложение, направено от служебното правителство.

Съгласно Закона за Министерството на вътрешните работи, до назначаването на нов главен секретар неговите правомощия ще се изпълняват от заместник главния секретар на МВР главен комисар Стоян Темелакиев.

Какви са мотивите за отстраняването на Иванов?

Според съобщение на сайта на Министерски съвет, един от основните мотиви за освобождаването от длъжност на Ивайло Иванов е допускане на полицейско насилие срещу граждани по време на антиправителствените протести миналата година. 

В аргументите на МВР пише, че бившият главен секретар е нарушил основни принципи на ведомството, поради „незачитане“ и „негарантиране“ правата и свободите на гражданите. 

Посочва се още, че по време на протестите са били допуснати грешки от организационен и тактически порядък. „Той носи отговорност за действията на МВР, насочени срещу започналите на 9 юли 2020 г. и продължилите до края на годината протести срещу разрастващите се корупция и беззаконие в управлението на страната, както и срещу ограниченията на свободата на словото“, пише в съобщението на Министерски съвет.

Въпреки твърденията на главен комисар Ивайло Иванов, че операцията на полицейските органи е „перфектно организирана“ и са се справили „професионално“, вечерта на 2 септември 2020 г. в гр. София напрежението между органите на реда и протестиращите ескалира и се допуснаха сблъсъци“, се изтъква още в мотивите. 

Според служебното силово ведомство главният секретар на МВР е пряко отговорен за настъпилите „вредни последици“. Именно заради него било и формирано негативното отношение към органите на МВР. Иванов е критикуван и за това, че не е бил обективен и безпристрастен, с което е накърнил престижа на МВР – както пред служителите, така и пред обществото.

Припомняме, че на 2 септември напрежението между органите на реда и протестиращите ескалира. Стигна се и до сблъсъци, при които пострадаха не само агресорите, но и мирно протестиращите граждани. Имаше и ранени журналисти.

Дни по-късно президентът покани на консултации полицейските ръководители и разкритикува тяхната работа по време на демонстрациите срещу властта. Ивайло Иванов защити полицаите и ги похвали за „професионално“ свършената работа, като подчерта, че не е имало брутано насилие, за каквото се твърдеше в някои медии. 

Ивайло Иванов беше назначен за главен секретар на МВР през декември 2018 година. Преди това ръководеше столичната полиция. От 1999 г. е заемал ръководни длъжности в структурата на МВР, сред които полицейски командир и началник група в СДВР, директор на регионална дирекция Гранична полиция - Драгоман и др.

Кадрови рокади в МВР

Неговото изгонване е поредната рокада в МВР, а и като цяло по високите етажи на властта, след идването на служебния кабинет. В сряда служебният министър на вътрешните работи Бойко Рашков освободи административния секретар на МВР Бойко Славчев. А ден по-късно той отстрани и шефа на инспектората Николай Гешев. 

Служебният премиер Стефан Янев назначи и нови трима зам.-министри на вътрешните работи – Емил Ганчев, Енчо Мирчев и Венцислав Катинов.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама