Предсрочният вот ще струва минимум 57,1 млн. лв.

15:43, 17 май 21 / Политика 25 3681 Шрифт:
Василена Йорданова Автор: Василена Йорданова

57,1 млн. лв. ще струват предсрочните парламентарни избори, обяви на брифинг служебният министър на финансите Асен Василев. Служебният кабинет е одобрил допълнително средства в размер на 11,1 млн. лв., в случай че епидемиологичната обстановка продължи по време на изборите. Ако не продължи, тази сума няма да бъде необходима.

В план-сметката за изборите е предвидено обезпечаването на над 500 допълнителни секции в чужбина. В сметките обаче не влизат средствата за допълнителните машини за вота, както и за видеонаблюдение. Парите за тях ще бъдат отпуснати на по-късен етап – когато стане ясно колко точно още машини ще са нужни и какво ще е видеонаблюдението на тези избори.

При условие, че няма обявена епидемична обстановка, то тези избори ще струват на българския данъкоплатец с 8,6 млн. лв. по-малко от изборите на 4 април, които са на стойност 65,7 млн. лева. В случай, че изборите се проведат в условията на епидемична обстановка, то одобрените средства за произвеждане на изборите ще възлязат на 68,2 млн. лв. и ще бъдат с 2,5 млн. лв. по-скъпи от тези на 4 април, като така се осигурява финансиране на над 500 секции в чужбина, което осигурява необходимите условия  всеки български гражданин, желаещ да упражни правото си на избор да участва в изборния процес, обявиха от правителствената информационна служба. 

Засега сумата остава далеч от прогнозираните от ГЕРБ 100 млн. лв. Припомняме, че редовните избори в началото на април струваха на държавата рекордна сума. Високата цена бе обяснена със закупуването на машини за вота, за което бяха предвидени малко над 43.2 млн. лв., както и с мерките за безопасност заради пандемията.

Слави пак обвини Борисов в лъжа: Изборите на 11 юли ще са значително по-евтини

Преди седмица новите говорители на ЦИК обявиха, че договора за покупка на на машините за гласуване не е приключил и те все още не са платени, тъй като фирмата не е изпълнила всички условия.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама