ДПС отрече Пеевски да има кредити от ББР

08:39, 18 май 21 / Политика 25 4161 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Фактите показват, че Делян Пеевски никога не е имал кредити от Българската банка за развитие - нито в лично качество, нито като собственик. Ние от партията сме говорили на тази тема с него и имаме много ясна представа с документи, че това не отговаря на истината. Това обясни пред Нова телевизия зам.-председателят на ДПС Йордан Цонев.

По информация на „Капитал“ четири от фирми, които са от най-големите кредитополучатели от ББР, са свързани с Пеевски („Слънчев ден“, „Благоевград БТ“, „Маркет инвестмънд“ АД („Техномаркет“) и „Интернешънъл инвестмънтс“).

Ето кои са осемте кредитополучатели от ББР

Доколкото знам, само в една фирма - холдингът „Булгартабак”, Пеевски е бил миноритарен собственик. Факт е, че Пеевски няма такива кредити, никога не е имал”, каза още той.

Цонев посочи, че очакват от министрите да изнасят само и единствено факти. Той призова министър Кирил Петков да каже има ли конкретни факти за участие на Пеевски. „Иначе излиза така: „една жена каза на пазара”. Нека да бъдем сериозни”, призова той.

Зам.-председателят на ДПС обясни, че от партията приветстват проверката в ББР и това да се извърши ревизия на управлението. „ББР има пълен лиценз. Това означава да дава кредити на малки, големи, средни и всякакви фирми. Второ - нека да проверят как са обезпечени въпросните кредити. Преди това има една проверка на Европейската централна банка, при която ББР също беше проверена. Какво показа тя - че в ББР няма необезпечени и лоши кредити и няма нарушен баланс”, каза той.

Мирчев: Министерството на икономиката бе отдадено на концесия

Цонев попита на кого да се вярва - на Иво Мирчев, на министъра, който е на служба от една седмица: „Призовавам ги да си защитят харвардските претенции. Защото, когато говориш за кредити, трябва да кажеш на хората, че кредитът не е мръсна дума ”, добави още той.

По думите му Българската банка за развитие е най-добре капитализираната с 38% капиталова адекватност.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама