Учебната година се удължава за малко над 300 училища

10:30, 18 май 21 25 4324 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Вторият учебен срок за І до ІІІ клас приключва на 23 юни, а за ІV до VІ клас – на 30 юни. Това предвижда заповед на бившия министър на образованието и науката Красимир Вълчев.

Учениците от 7., 8. и 10. клас се връщат в училище

Учебната година се удължава реално само за малко над 300 училища, които в края на 2020 г. са прекъснали временно обучението на учениците от І до VІ клас. Вместо редовни учебни часове в електронна среда тогава те са предлагали извънкласни и проектни дейности и/или подкрепа за преодоляване на трудности при усвояване на материала, съобщиха от пресцентъра на МОН. 

Останалите училища могат да използват допълнителните две седмици за учениците от ІV до VІ клас и съответно три седмици за учениците от І до ІІІ клас по два начина:

- за задължителни занимания за децата с необходимост от наваксване на учебен материал;
- за извънкласни дейности по интереси за останалите ученици, участието в които е по желание на родителите.

От просветното министерство посочват още, че всяко училище трябва да публикува на сайта си график за планираните дейности до официалния край на втория учебен срок. А заниманията с деца, които надхвърлят предвидения преподавателски норматив, трябва да бъдат платени на учителите в рамките на делегираните бюджети на училищата, по проекти и/или чрез общинските програми за стимулиране на дейности и изяви на учениците.

Университетите ще могат да възобновят присъственото обучение

От МОН инфорират още, че документите за завършен клас или етап на обучение ще бъдат издадени най-късно до седем дни от края на срока, независимо че учебните дни за съответния випуск в конкретно училище може да са приключили по-рано. Четвъртокласниците ще получат удостоверенията си за завършен начален етап на основно образование на 1 юли, за да имат възможност да кандидатстват в гимназии с профили „Математика“ и „Природни науки“.

Междувременно служебният просветен министър Николай Денков обяви пред БНТ, че утре се очаква заповед от министъра на здравеопазването за връщането на студентите в режим на присъствено обучение. Кандидатстудентските изпити ще се провеждат както досега.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама