Скандал между Бойко Рашков и bTV заради интервю

19:33, 18 май 21 25 8974 Шрифт:
Цветилена Симеонова Автор: Цветилена Симеонова

Служебният вътрешен министър Бойко Рашков заяви, че ако е собственик на bTV, веднага би отстранил водещите на сутрешния блок Биляна Гавазова и Златимир Йовчев. В свое интервю за националното радио днес той коментира участието си в телевизията вчера, в което говори за рокадите в МВР и шефката на кабинета си, която според медийни публикации е част от партията на Васил Божков.

Видях каква не трябва да бъде журналистиката и вероятно начинът, по който Гавазова и партньорът ѝ водеха предаването, е доходна дейност. Чувах в техните уши техническите средства, с които им казваха точно какво да ме питат. Толкова силен беше звукът в тези технически средства, че те не чуваха моите отговори и затова ми задаваха един въпрос няколко пъти. Не се учудвам, че България е на 112-о място по свобода на словото. Ако съм собственик на тази телевизия, веднага ще ги отстраня от воденето на предаването“, заяви Рашков.

След думите му водещата на предаването по БНР го попита дали не се е изнервил заради въпросите за екипа му и уволненията. „Нямам нищо против да се задават такива въпроси. Действително в държавните органи, особено в подобни структури, трябва да се внимава какви хора попадат. В конкретния случай обаче въпросите, които се поставят, имат чисто политически характер“, отговори Рашков.

Последва позиция от страна на bTV, в която думите на служебния министър са определени като „внушение, че водещите са изпълнявали поръчка“. „bTV Media Group счита за силно обезпокоително за медийната среда в България, че след повече от 30 години демокрация и свобода на словото в страната, длъжностни лица от всяко правителство продължават да си позволяват да атакуват публично журналисти от частни независими медии с безпочвени твърдения. Неуважението към авторитетни медии с високо доверие, като bTV и нейните журналисти, публично демонстрирано от представителите на всяка власт, считаме като основна причина за 112-ото място на България в класацията на Репортери без граници. 

Отчитаме силната роля, която медиите играят за изграждането на истории и отправянето на послания на политическите фигури, партии и кандидати по време на активната предизборна кампания. Единствената роля на bTV обаче е да предоставя обективно и плуралистично отразяване на новините в интерес на своите зрители. bTV се противопоставя на всяка форма на влияние или манипулация от трети страни. Намесата на представители на властта и други преки или косвени играчи в предизборната кампания няма да се толерира и ще се счита за дезинформация“, се посочва в позицията на телевизията.

В крайна сметка Рашков се извини. „Съжалявам, просто съжалявам“, заяви той в предаването „Алтернативата“по TV1.  Въпреки извинението служебният вътрешен министър все пак критичен към двамата журналисти. Аз от 30 години и повече контактувам с журналисти, с които съм в много добри отношения. Винаги съм се отнасял с уважение към тази професия и винаги съм подхождал много отговорно, когато съм поканен да разглеждаме и развием определена тема, която е от моя компетентност, но подобно отношение, на каквото се натъкнах вчера, никога досега не съм забелязвал и чувствал, това беше повече от обидно, коментира той.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Напишете коментар
Коментари: 4
1 Анонимен 14:52, 18 май 21

Всяка критика срещу журналист, даже и да е напълно справедлива, се посреща "на нож" от всички медии. Журналистите, обаче, трябва да знаят, че нямат нито дипломатически, нито депутатски имунитет, а са граждани като всички други! Така, че трябва да понасят и критики, когато трябва!

2 наму 12:59, 19 май 21

Журналистите за това са такива за да задават въпроси.Дори и тъпи.Ако Рашков му беше чиста съвестта изобщо нямаше да го вълнуват въпросите им а спокойно щеше да им отговори! Това неговото е на си ти куклите дай си ми парцалките!

3 Джеймс 14:24, 19 май 21

До коментар2: извинявай, хайде първо се запознай с въороса, после изгледай интервюто, и после чуй И двете страни. Доста заблуден ми се струваш.

4 FloydMEF 11:09, 12 юли 22

Проводится конкурс цифровой нефтегазовой отрасли.
Участвуют граждане от 18 до 30 лет, в соответствии с программой
«Цифровая экономика Российской Федерации».
Участники проекта получают доступ ко всей библиотеки нефтегазовой промышленности.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама