Падат ограничения: Учениците се връщат в клас

16:20, 18 май 21 25 4134 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

От 31 май се разрешава присъственият учебен процес на всички ученици, гласи нова заповед, издадена от служебния министър на здравеопазването Стойчо Кацаров. 

От същата дата се допуска и провеждането в присъствена среда на групови извънкласни дейности и занимания, дейности по интереси, занимални и други, организирани в училищна и извънучилищна среда.

Досега само малките ученици до IV клас имаха постоянен присъствен процес, а тези между V-XII клас се въртяха на присъствено и неприсъствено обучение по график.

По-рано стана ясно, че вторият учебен срок за учениците от първи до трети клас ще приключи на 23 юни, а за четвърти до шести клас - на 30 юни. Учебната година обаче се удължава само за малко над 300 училища, които в края на 2020 г. са прекъснали временно обучението на учениците от първи до шести клас.

Без тестове за COVID-19 за децата до 5 години

Друга заповед на здравния министър пък гласи, че от утре няма да се изисква и отрицателен PCR или антигенен тест за влизане у нас на деца до 5-годишна възраст, които са български граждани, или граждани на определени страни.

Това са държави-членки на ЕС, страните по Шенгенското споразумение и още няколко държави, сред които Великобритания, САЩ, Северна Македония, Украйна, Сърбия, Черна Гора, Русия, Израел, Турция. (Пълният списъм може а видите тук).

От утре временно се забранява и влизането в България на лица, пристигащи от Индия, Бангладеш, Непал, Мианмар, Бутан, Шри Ланка, Пакистан, Малдиви, Бразилия и държави и територии в Африка.

Изключение са българските граждани и лицата със статут на постоянно, дългосрочно или продължително пребиваване у нас и членовете на техните семейства. Те ще подлежат на 10-дневна карантина. Някои държави и територии в Африка също не попадат в обхвата на забраната за влизане у нас, съобщиха от пресцентъра на Министерството на зравеопазването. 

Публика на спортните състезания при 50% заетост

Също от утре спортните състезания ще се провеждат при заемане на не повече от 50% от местата за публика, при спазване на физическа дистанция от най-малко метър и половина и носене на защитни маски за лице. Причината - подобряване на епидемичната обстановка и отчитане на значителен спад на случаите на COVID-19 у нас. 

Решението на министъра на здравеопазването бе взето след среща с изпълнителния директор на ПФК ЦСКА Пламен Марков и представители на фен клуба на футболния отбор.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама